© Shutterstock & MIKKEL JUUL JENSEN

Er det alltid like mye vann på jorda?

Er den samlede mengden vann på jorda alltid den samme – eller kan vannet slippe ut i verdensrommet?

Den samlede mengden vann på jorda har variert gjennom den geologiske historien og gjør det fortsatt.

Endringene er imidlertid mye mindre nå enn i planetens ungdom.

Vannet på kloden inngår i en syklus der det hele tiden utveksles mellom en rekke ulike reservoarer: elver, sjøer, hav, atmosfæren, isbreer og grunnvann.

Vulkaner gir nytt vann

Selv om vannet stadig vekk endrer aggregattilstand – fra fast til flytende til gassform og tilbake – har det ingen effekt på den samlede mengden vann.

I tillegg frakter vulkaner hele tiden nytt vann opp til overflaten. Vann fra mer enn 50 kilometers dybde betraktes ikke som en del av vannets kretsløp, så når det dyptliggende vannet sendes mot overflaten, øker derfor mengden vann på kloden.

Vannet kan ha oppholdt seg i planetens indre siden den ble skapt, for eksempel på undersiden av de enorme kontinentalplatene.

Når kontinentaldriften trekker platene ned i dypet, smelter de, og vannet blir frigitt. Dessuten får jorda tilført vann fra verdensrommet via is fra meteorer.

Jorden mister hydrogen

Men planeten avgir også materiale til verdensrommet, når partikler stikker av fra jordas atmosfære. Det dreier seg hovedsakelig om hydrogen, som vi mister tre kilo av per sekund.

Partikkeltapet har innflytelse på mengden av vann på jorda, siden vann består av ett oksygenatom og to hydrogenatomer.

Hver gang atmosfæren mister hydrogen, mister vi en av byggeklossene til vannet vårt. Med det nåværende tempoet vil jorda gå tom for vann om tre milliarder år.

Verdensrommet gir og tar vann

Vi kan takke verdensrommet og jordas indre geologi for at vi bor på en våt planet.

Både meteorer, vulkaner og magnetfeltet har innflytelse på hvor mye vann det er på jorda.