green and blue flashes at sunset

Hva er de blå og grønne glimtene?

Ved gunstige atmosfæriske forhold kan de siste sekundene av direkte sollys skape flotte lysfenomener i form av blå og grønne lysglimt.

19. mars 2012

Lysfenomenet forekommer nokså sjelden, for det krever ren atmosfære uten for mange partikler, samt rolige luftlag. Den stillestående, lagdelte atmosfæren bryter sollyset i ulike farger som et stort prisme.

De korte bølgelengdene, altså grønt, blått og fiolett, burde egentlig vært det vi så sist når solen går ned. Men partikler og uro i atmosfæren har lettere for å spre de korte bølgelengdene.

Og når solen holder på å gå ned – og den lave synsretningen i tillegg betyr at lyset må bryte gjennom en større mengde atmosfærisk luft – har de grønne fargene, og i enda større grad de blå og fiolette, store problemer med å trenge igjennom.

Derfor vil som regel de siste synlige fargene før solen går ned, være rødlige. Men er forholdene gunstige, kan den heldige tilskueren få se et meget tydelig grønt eller blått lysglimt i de aller siste sekundene før solskiven forsvinner under horisonten.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: