Shutterstock

5 håndgripelige beviser på at jorden er rund

Jorden er flat. Det påstår en liten gruppe mennesker hardnakket selv om vitenskapsfolk i over 2000 år har samlet bevismateriale for det motsatte. Her får du fem indiskutable sannheter som beviser at jorden er kulerund.

Selv om vitenskapsfolk i mer enn 2000 år har samlet beviser for at hjemplaneten vår er kulerund, finnes det fortsatt noen som hardnakket påstår at jorden er flat.

Det krever imidlertid ikke mer enn sunn fornuft å bekrefte jordens runde form. Her får du fem håndgripelige beviser.

1. BEVIS: Jorden kaster en rund skygge på månen

For mer enn 2000 år siden beskrev Aristoteles et av de mest håndfaste bevisene på at planeten vår har form som en kule.

Han påpekte at jorden kaster en rund skygge på månen under en måneformørkelse. Under formørkelsen står jorden rett mellom solen og månen, og derfor avslører skyggen formen på kloden vår.

Hvis jorden var flat, ville den kaste en rett skygge på månen.

2. BEVIS: Du kan se lenger jo høyere du klatrer opp

Har du noensinne undret deg over hvorfor utkikkspunkter alltid er plassert så høyt oppe som mulig? Selv om du befinner deg på en båt, der trær og hus ikke skygger for utsynet?

Forklaringen ligger i jordens runde form.

Du kan nemlig se lenger høyt oppe fordi jordens krumming skaper en bedre vinkel.

© Moriel Schottlender

3. BEVIS: Vi har tidssoner

© Shutterstock

Når klokken er tolv en vinterdag i Norge og solen står høyest på himmelen, er klokken 6 om morgenen i New York – her har ikke solen stått opp enda.

I Sydney er klokken på 10 om kvelden, og solen har for lengst gått ned.

Vi har tidssoner fordi solen lyser på én side av jorden av gangen. Hvis du plasserer en ball foran en lommelykt, kan lyskjeglen bare treffe én side av ballen, mens den motsatte siden vil forbli i mørke.

De såkalte «flat-earters» tror at solen henger over oss og bare lyser opp ett avgrenset område av gangen, men da ville vi kunne se lyskjeglen fra himmelen, selv om vi ikke sto rett under lyset.

Tidssonene illustrerer derfor at jorden er rund og at den roterer omkring sin egen akse.

4. BEVIS: Du kan se skip dukke opp i horisonten

Hvis du noensinne har stirret ut mot horisontlinjen fra en strand, har du kanskje lagt merke til at ikke bare toner frem fra horisonten.

Det ville de gjøre hvis jorden var flat.

Derimot ser det ut som om de oppstår fra havet. Det er enda et bevis på at du betrakter en del av en kurvet overflate – og ikke en flat tallerken.

5. BEVIS: Bilder fra verdensrommet

© NASA

Satellitter, sonder og romferder har i over et halvt århundre knipset bilder av planeten vår.

Alle viser at jorden har en krum overflate. De som har vært langt nok unna, har fotografert hele menneskehetens bolig – alle viser en kulerund jordklode.

Du kan dykke ned i astronautenes fotobøker her.