30. juni

30. juni er årets lengste døgn

Jordens rotasjon passer ikke helt med tidsmålingen vår. Derfor er 30. juni litt lengre enn den pleier å være.

25. juni 2015 av Babak Arvanaghi

Føles dagene litt for korte? Da kan du glede deg til 30. juni. Døgnet blir nemlig det lengste vi har opplevd de siste årene. Hele 24 timer og ett sekund varer det.

Man har besluttet at Jorden bruker 24 timer på å snurre rundt seg selv. Men Jordens rotasjon er ikke stabil, og den bruker derfor ikke helt nøyaktig 24 timer på det. Noen ganger er den langsommere og andre gange raskere. Og det korrigerer man ved innimellom å sette inn et ekstra sekund.

Hvis ikke man satte inn det ekstra sekundet, ville døgnet på kort sikt forskjøvet seg – og på lengre sikt ville det betydd endrede datoer.

Atomur holder styr på tiden

I 1950 skapte forskere et atomur som skulle holde nøyaktig orden på tiden. Men fordi Jordens rotasjon endrer seg, og uret driver av sted med samme konstante hastighet, viser klokken litt mer enn den egentlig burde. Derfor blir det ekstra sekundet satt inn.

Minst hvert tiende år blir forskere nødt til å korrigere uret for å tilpasse det til døgnets reelle lengde.

GPS og børser blir rammet

Ett sekund virker ikke som særlig mye, men hvis korreksjonen ikke fant sted, ville eksempelvis GPS-en ikke fungere så godt som den gjør. Den beregner hvor du befinner deg i forhold til en satellitt. For å gjøre den utregningen er det viktig med en svært nøyaktig tidsangivelse.

Et annet sted det ekstra sekundet kan merkes, er på børsene rundt omkring. Transaksjoner foregår i dag så raskt at det tar under et sekund å gjennomføre dem. Det kan skape problemer når det plutselig dukker opp et ekstra sekund, og derfor blir en stor del av verdens børser stengt i tidsrommet rundt det ekstra sekundet.

Det ekstra sekundet blir satt inn ved midnatt UCT eller det som tilsvarer klokken 02.00 her hjemme.

Tid er en avgjørende faktor i Einsteins relativitetsteori. Les mer om den her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: