Hittil har forskerne antatt at Venus og jorden har vært like utsatt for slike sammenstøt, men ved hjelp av 4000 datasimuleringer har forskere ved University of Arizona i USA funnet ut at det har vært en viktig forskjell.
Venus tok støyten for jorden
Simuleringene viste at omkring halvparten av de kollisjonene jorden var utsatt for, bare var streifskudd – altså at de fremmede legemene bare streifet jorden. Kollisjonene har senket farten på himmellegemene, som senere har beveget seg innover i solsystemet, der de har truffet Venus.
Den lavere hastigheten gjorde at de ble helt slukt av Venus, og dermed sørget tvillingplaneten vår for at de ikke kunne treffe jorden igjen.
De to typene sammenstøt ga dessuten en skjev fordeling av det materialet jorden og Venus har tatt opp. I sammenstøt med jorden har bare skorpen og den ytre mantelen hos de fremmede legemene etterlatt seg materiale, mens de tyngre indre lagene, også jernholdige kjerner, har blitt slukt av Venus.
Simuleringene tegner et bilde der Venus har blitt utsatt for flere voldsomme kollisjoner enn jorden, og det kan ha bidratt til at Venus har utviklet seg annerledes.
Ifølge forskerne kan bombardementet av Venus kanskje forklare hvorfor planeten ikke har noen måne, hvorfor den mangler et magnetfelt, og hvorfor den roterer mye langsommere enn jorden – grunnleggende forskjeller som kan være avgjørende for de to planetenes senere skjebne.