Shutterstock
Isgigant

I natt: Se solsystemets fjerneste planet

Iskjempen Neptun er over fire milliarder kilometer unna – men i natt kan du se den med egne øyne hvis du følger denne guiden.

Planeten Neptun ligger 30 ganger så langt unna solen som jorden gjør. Den er solsystemets åttende og ytterste planet, men du har gode muligheter til å se den akkurat nå.

Det skyldes at planeten står på rett linje med solen og jorden og dermed er så nær oss som den kan komme i år – den er bare om lag 4,3 milliarder kilometer unna. Samtidig er den siden av Neptun som vender mot oss, fullt opplyst av solen, slik at planeten lyser uvanlig kraftig på himmelen.

Siden den befinner seg så langt fra solen, er et år på Neptun – det vil si den tiden det tar planeten å gå én gang rundt solen – det samme som 165 år på jorden. Dermed har det bare gått litt over et år på Neptun siden planeten ble oppdaget i 1846.

For å se Neptun trenger du i hvert fall en kikkert. Og med et godt teleskop kan du kanskje se planetens blå farge.

Neptun har ofte store mørke flekker. Det er enorme uvær med vindstyrker på opp mot 2400 kilometer i timen.

© NASA

GUIDE TIL FENOMENET

Neptun
© Jesper Grønne

Slik gjør du

Hvor og når?

Natt til 20. september kommer Neptun til sitt høyeste punkt på himmelen om lag klokken ett. Da står den om lag 30 grader over horisonten i sør. Planeten er imidlertid allerede synlig etter solnedgang.

Hvordan?

Du kan ikke se Neptun med det blotte øye, men med en liten kikkert ser du den som en liten, stjernelignende lysprikk. Med et teleskop kan du antagelig også ane den blå fargen.

Neptun kan lett fotograferes hvis du monterer et kamera på et teleskop. Men selv med et kraftig teleskop vil planeten antagelig ikke ligne annet enn en blå stjerne på bildene.