Shutterstock

Kom tett på Venus med en kikkert

Naboplaneten vår Venus er akkurat nå synlig på himmelen. Du kan se den med det blotte øye – og med en vanlig kikkert kan du se overraskende detaljer. Få guiden til det spektakulære synet her.

Om Venus

Venus lyser kraftig, først og fremst fordi den lille planeten er veldig tett på jorda – og dessuten er planeten innhyllet i et lag skyer som reflekterer sollyset veldig godt.

Med det blotte øye er ikke Venus annet enn en lysende prikk, men allerede gjennom en kikkert kan du se at bare en del av planetens synlige overflate er lyst opp av sola.

Etter hvert som planeten beveger seg bak sola, blir mer av overflaten lyst opp, men lyset blir samtidig svakere fordi planeten beveger seg vekk fra oss.

Derimot er planetens skive størst når Venus er tettest på oss – altså når den ligger rett mellom solen og jorden. Men da ligger det meste av den i skyggen.

Vinkelen vi ser Venus i, er dermed avgjørende for hvor tydelig den er.

Venus' faser
© Ken Ikeda Madsen

Rett vinkel gjør Venus klarest

Sett fra jorden skifter styrken av det reflekterte lyset fra Venus i takt med at planetens bane rundt solen endrer vår synsvinkel til den.

Sett fra jorden er den største delen av Venus opplyst når den er lengst unna. Til gjengjeld ser planetens skive mindre ut.

Når Venus i sin bane er tettest på jorden, virker skiven større, men det meste av den ligger i skygge.

Når vinkelen mellom jorden, Venus og solen er 90 grader, er lyset fra Venus klarest sett fra jorden.

I motsetning til for eksempel Mars og Jupiter opptrer Venus aldri på himmelen gjennom en hel natt.

Det skyldes at Venus er nærmere sola enn vi er, og derfor vil den alltid befinne seg i nærheten av sola på himmelen.

Det innebærer at planeten bare er synlig lavt over horisonten, enten ved solnedgang eller soloppgang.

Guide til Venus

Venus
©

HVOR OG NÅR?

Hele juli har du mulighet for å se Venus fra omkring en time før soloppgang og fram til den forsvinner i solens kraftige lys. Planeten befinner seg over den nordøstlige horisonten.

SYNLIGHET?

Med det blotte øye kan du tydelig se Venus. Planeten opptrer lavt på himmelen, så du må finne et sted med fritt utsyn mot horisonten – gjerne uten for mye lysforurensning.

Med en kikkert eller et teleskop kan du se at Venus bare er omkring 80 prosent opplyst av sola. Sett fra jorda er Venus den klart lyseste planeten i solsystemet.