Gemini Observatory & NASA/JPL-Caltech/R. Hurt & Lorenzo Comolli & Giovanni Benintende

Hvor raskt snurrer Melkeveien?

Melkeveien roterer, men hvor raskt går det egentlig, og hvor lang tid tar en hel runde?

Galaksen vår, Melkeveien, roterer med en hastighet på omkring 864 000 km/t. Det er omtrent tusen ganger så raskt som marsjfarten til et vanlig passasjerfly.

Astronomer har funnet rotasjonshastigheten først og fremst ved hjelp av radioteleskoper, blant annet det såkalte Very Long Baseline Array. Det er ti teleskoper som er spredt over hele USA, og som til sammen fungerer som ett stort teleskop når dataene blir kjørt sammen.

Alle himmellegemer sender ut radiosignaler som blir fanget opp av teleskoper på jorden. Forskerne har så fulgt signalene fra spesifikke legemer gjennom en årrekke og dermed kunnet beregne hvordan ulike deler av galaksen beveger seg i forhold til oss her på jorden.

Astronomene kan beregne hvor raskt galaksen roterer.

864 000 km/t er Melkeveiens rotasjonshastighet.

Melkeveiens rotasjonshastighet betyr at vi bruker om lag 225–250 millioner år på en hel runde, også kalt et galaktisk år.

Det vil altså si at forrige gang vi befant oss på dette stedet i omløpet, gikk de første dinosaurene rundt på jorden.

Solsystemet har i sitt 4,6 milliarder år gamle liv bare vært 21 ganger rundt Melkeveiens sentrum, og dermed er alderen i galaktiske år 21.

Alt materialet i spiralgalakser som Melkeveien – stjerner, planeter, støv, gass med mer – roterer med omtrent samme hastighet uansett avstanden til galaksens sentrum.

Det betyr at stjernene innerst i galaksen bruker kortere tid på en runde enn de som ligger lenger ute.