Shutterstock
Mars måner

Hvilken planet har flest måner?

Hele 82 måner har solsystemets rekordholder! Men hvilken planet er det? Se topp 5 over planetene med flest måner her.

1. Saturn

Saturn måner
© Shutterstock

Antall måner: 82

Saturn har 82 bekreftede måner uavhengig av ringene rundt planeten. Dessuten finnes det hundrevis av store gjenstander som er innhyllet i ringene. Ringene er kanskje i seg selv rester av en måne som ble revet fra hverandre av planetens tyngdekraft.

2. Jupiter

Jupiter måner
© Shutterstock

Antall måner: 79

Jupiter har 79 måner, litt færre enn Saturn. Til gjengjeld har Jupiter solsystemets største måne, Ganymedes, med en diameter på 5268 kilometer, om lag 40 prosent av jordens diameter. Den gigantiske månen er den eneste månen i solsystemet som har magnetfelt.

3. Uranus

Uranus måner
© Shutterstock

Antall måner: 27

Iskjempen Uranus er omgitt av 27 måner. Ti ble oppdaget av romsonden Voyager 2, som passerte tett forbi planeten i 1986. Alle månene er oppkalt etter personer i verker av de engelske dikterne William Shakespeare og Alexander Pope.

4. Neptun

Antall måner: 14

Triton, den største av Neptuns 14 måner, er et av de kaldeste stedene i solsystemet med overflatetemperaturer på omkring –235 grader, men varme i planetens indre kan bety at det finnes flytende vann og kanskje til og med liv under den kalde overflaten.

5. Mars

Mars måner
© Shutterstock

Antall måner: 2

Vår røde naboplanet, Mars, har to måner, Phobos og Deimos – begge er mindre enn 25 kilometer i diameter. Opprinnelsen er fortsatt et mysterium, men noen forskere mener at de to månene er asteroider som har blitt fanget inn av gravitasjonsfeltet til Mars.