Hjelp astronomene med å finne Planet X

Et sted utkanten av solsystemet fins det en kjempestor ukjent planet – kanskje. Nå kan du hjelpe forskerne med å bevise dens eksistens.

Forskerne vil at du skal lete etter uregelmessigheter i flere kornete bilder.

Et sted i solsystemets ytterste grense kretser en hittil ukjent planet. Det mener i alle fall et knippe forskere, men så langt har de ikke klart å finne planeten.

Asteroidene i solsystemets ytterste deler oppfører seg rart, og én forklaring på oppførselen kan være at tyngdekraften fra en kjempeplanet trekker i dem.

Teorien om en mulig planet der ute er basert på matematiske modeller.

Forskere ber om hjelp

Men selv med de beste teleskopene som fins i dag, har astronomene ennå ikke klart å finne det endelige beviset på at det eksisterer noen Planet X.

De mangler en observasjon av planeten, og det er her du kommer inn i bildet. En gruppe forskere har opprettet nettstedet Backyard Worlds: Planet 9. Den viser en rekke bilder av det ytre solsystemet som du kan tråle gjennom.

På bildene markerer du hver gang du ser noe som kan være en planet. Når alle bildene, som er tatt av NASAs WISE-teleskop, er analysert, vil en forskergruppe gå gjennom alle markeringene.

Forskerne vil at du skal lete etter uregelmessigheter i flere kornete bilder.

Alle kan være med

Håpet er at astronomene ved hjelp av alle observasjonene kan finne et endelig bevis for planetens eksistens.

Det krever ikke noen spesielle egenskaper å delta. Når du klikker deg inn på nettstedet, får du en kort innføring i hva du skal se etter.

Heng med i jakten på Backyard Worlds: Planet 9