Fjern isplanet trer fram på himmelen

STJERNEGUIDE: Den er 2,8 milliarder kilometer unna. Likevel kan du se den med det blotte øye. I slutten av oktober venter et usedvanlig astronomisk lysshow når solsystemets nest ytterste planet, Uranus, står frem på nattehimmelen i blågrønne farger.

Shutterstock

Om Uranus

2,8 milliarder kilometer unna – og du kan se den med det blotte øye.

Uranus er den sjuende og nest ytterste planeten i solsystemet. Den er en såkalt iskjempe med en diameter på vel 50 000 kilometer – fire ganger større enn jorda.

Akkurat som Saturn har Uranus ringer, men de består av mørke partikler som er vanskelige å få øye på. Det er i alt ni ringer – den tykkeste er 100 kilometer bred, mens de andre bare er noen få kilometer tykke.

I ringsystemet finnes det også to små måner på henholdsvis 20 og 30 kilometer i diameter.

Metan i atmosfæren til Uranus absorberer rødt og reflekterer blått.

© LAWRENCE SROMOVSKY, UNIVERSITY OF WISCONSIN-MADISON/W.W. KECK OBSERVATORY

Uranus har tippet over på siden. Rotasjonsaksen er ikke parallell med solas rotasjonsakse – i motsetning til de andre planetene.

Aksen til Uranus heller hele 98 grader i forhold til sola. Det skyldes antagelig at planeten har blitt utsatt for en rekke store kollisjoner tidlig i solsystemets historie. Dermed tippet den over på siden.

Guide til Uranus

  • HVOR OG NÅR?

    Natten mellom 27. og 28. oktober står Uranus, jorda og sola på linje, og du har årets beste sjanse for å se Uranus (i siktekornet). Ved midnatt er planeten 45 grader over horisonten mot sør.

  • SYNLIGHET?

    Under mørke forhold kan du skimte Uranus med det blotte øye. Med en kikkert kan du se planetens blågrønne farge. Ringene er dessverre ikke synlige – selv med et godt amatørteleskop.

    Du kan lett fotografere Uranus gjennom et teleskop. Omkring midnatt står planeten høyest på himmelen, noe som gir de beste forholdene for å observere eller fotografere.

Les også:

Geminidene
Meteor

13. desember: Asteroide leverer opp mot 160 stjerneskudd i timen

2 minutter
Jorden

Rot med jordas bane: 2020 blir lenger – og får en ekstra uke

5 minutter
Månen

12. desember: Julemånen bader natten i sølv

3 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!