Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fjern dvergplanet kan vise vei til den mystiske Planet X

Den relativt nyoppdagede dvergplaneten med tilnavnet "FarOut" kan være påvirket av tyngdekraften fra Planet X. Oppdagelsen kan dermed lede astronomene på sporet av den mystiske planeten, som kanskje befinner seg i langt ute i solsystemet.

illustration by Roberto Molar Candanosa is courtesy of the Carnegie Institution for Science

Astronomer oppdaget i desember 2018 en klode som trolig er den fjerneste dvergplaneten som er funnet i solsystemet.

Den befinner seg hele 120 astronomiske enheter fra sola (en astronomisk enhet er avstanden mellom sola og jorda). Den bruker omkring tusen år på en runde rundt sola.

Avstander i solsystemet og plasseringen av den relativt nyoppdagede dvergplaneten 2018 VG18 med tilnavnet "FarOut".

© Credit: Roberto Molar Candanosa/Scott S. Sheppard/Carnegie Institution for Science.

Himmellegemet har fått tilnavnet «Farout» og det vitenskapelige navnet 2018 VG18. Astronomene mener himmellegemet er omkring 500 kilometer i diameter, og det er nok til at tyngdekraften gjør den rund. Da oppfyller den betingelsene for å være en dvergplanet.

Astronomer har gjennom flere tiår har hatt en mistanke om at det finnes en «Planet X» langt ute i solsystemet. Tyngdekraften fra denne planeten påvirker i så fall himmellegemene som befinner seg i det såkalte Kuiperbeltet.

Dette beltet befinner seg mellom 30 og 100 astronomiske enheter fra sola, og det består av asteroider, kometer og dvergplaneter, som for eksempel Pluto.

Dvergplaneten Pluto har fem kjente måner og et hjerte av is. Pluto befinner seg om lag 6 milliarder kilometer fra sola.

© Shutterstock/NASA

Astronomene har oppdaget at himmellegemene i Kuiperbeltet ser ut til å klumpe seg sammen på en måte som tyder på at tyngdekraften fra en planet lenger ute trekker forsiktig i dem.

Forskernes beregninger viser at Planet X sannsynligvis er 5–10 ganger så tung som jorda og befinner mellom 300 og 400 astronomiske enheter fra sola.

17.951.744.484 kilometer – så langt fra sola befinner Farout seg. Det er hele fire ganger så langt ute som Neptun, som er den ytterste kjente planeten i solsystemet.

Hvis Planet X finnes, vil den sannsynligvis påvirke himmellegemer som Farout mye mer enn de som befinner seg i Kuiperbeltet, og derfor kan kartleggingen av den presise kursen til Farout kanskje lede astronomene på sporet av den ukjente planeten.

Les også:

Liv i universet

Liv på Venus? 5 sonder skal avsløre sannheten

4 minutter
Fenomener i fysikken

Amerikansk fysiker vil skape en spiral til fortiden

20 minutter
Skaldet og højt testosteron
Mennesket

Feil eller fakta? Har skallede menn EGENTLIG mer testosteron

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul