Fem planeter med massevis av måner

Vi har bare én, men måner er på ingen måte sjeldne i solsystemet. Les her om fem andre planeter med små og store måner.

Neptune and Triton

Vi mennesker bruker utrolig mye tid på å se på Månen, tenke på Månen og til og med skrive sanger og dikt om den – kanskje fordi vi bare har én?

Her er en liste over andre planeter i solsystemet, som er betydelig mer velutstyrt hva måner angår enn vi er, og hvor nattehimmelen må se fantastisk ut.

1. Mars – To måner

Mars er oppkalt etter den romerske krigsguden, og det kan ikke være mer passende at hans to måner har navnene Phobos og Deimos som betyr frykt og skrekk.

2. Jupiter – minst 63 måner

Jupiters fire største måner, Ganymedes, Callisto, Io og Europa er store nok til at man kan se dem med en ganske alminnelig kikkert. Men i tillegg har solsystemets største planet minst 59 andre små og store måner.

3. Saturn – minst 62 måner

Saturns største måne, Titan, har en tydelig og tett atmosfære, og mange forskere har i tidens løp ment at det kunne være en reell mulighet for at var liv der. Men ellers er det minst 61 andre måner å forske i.

4. Uranus – 26 måner

Uranus' største måne, Titania, har arr og furer og enorme kløfter på kryss og tvers. Den er imidlertid ennå en av de store månene i solsystemet vi vet minst om. Den har bare hatt en enslig forbipassering av en romsonde.

5. Neptun – 13 måner

Neptuns største måne, Triton, er et merkverdig himmellegeme. Den har motsatt dreieretning sammenlignet med Neptun og er full av vulkaner som ikke spyr ut lava av smeltet stein, men av vann og ammoniakk.

Kilde: Planetary Satellite Physical Parameters – [http://ssd.jpl.nasa.gov/](http://ssd.jpl.nasa.gov/)