Planetene som går i bane rundt solen, beveger seg i forbausende stabile og forutsigbare baner. Men hvor stabilt er egentlig solsystemet vårt? Det har to kanadiske fysikere valgt å undersøke.
Hovedkonklusjonen i artikkelen er at selv små gravitasjonspåvirkninger kan forårsake dramatiske effekter på grunn av de kaotiske og komplekse kreftene som settes i sving.
Hvis avstanden mellom Neptun og solen endres med bare 0,1 prosent, kan ting gå virkelig galt i solsystemet vårt.
Det vil gjøre risikoen for at solsystemet rammes av kaos, ti ganger så stor.
Katastrofen stammer fra vårt eget solsystem
Et mulig scenario kunne være en ustabilitet hos den minste planeten i solsystemet, Merkur.
Merkurs perihelium – det stedet i en planets bane der den er nærmest stjernen sin, i dette tilfellet solen – forskyver seg med omkring en og en halv grad hvert tusende år.
Hvis Merkur og Jupiter skulle være så uheldige å synkronisere banene sine, så er det én prosents sjanse for at Merkur vil bli trukket ut av banen sin.
Det ville bety at Merkur enten blir slynget helt ut av solsystemet eller kommer på kollisjonskurs med Venus, solen eller til og med jorden i løpet av de neste tre til fire milliarder årene.
«Solsystemets vei til dynamisk ustabilitet bestemmes til sjuende og sist av kaos. Den mest sannsynlige veien til ustabilitet er imidlertid en resonans mellom Merkur og Jupiter, noe som fører til en økning i Merkurs eksentrisitet. Dette kan føre til en kollisjon med Venus», forklarer Garett Brown, som er doktorgradsstudent i fysikk ved universitetet i Toronto og en av forfatterne bak studien, på Twitter.