Bli med Google Maps til planeter og måner

Googles kartfunksjon har blitt utvidet slik at du nå kan klikke deg gjennom det røde støvet på Mars, revnene i overflaten på Ceres og mange andre astronomiske naboer.

Venus

Overflaten av Venus sett fra Google Maps.

© Google Maps/Screenshot

Hva gjør man når man, som Google, har kartlagt jordas overflate? Man kaster seg over andre planeter og måner i solsystemet.

Det er i hvert fall det den amerikanske teknologikjempen har gjort med sin nyeste oppdatering av karttjenesten Google Maps.

Nå kan du gjøre mer enn å finne den beste ruta mellom hjem og arbeidsplass – nå kan du også oppleve den glovarme overflaten på Venus, kilometertykke islag på Enceladus og det gigantiske kratret på Mimas.

GÅ PÅ OPPDAGELSESFERD SELV HER

Cassini leverer bilder

NASA og ESA harutstyrt Google med tusenvis av bilder fra vårt astronomiske nabolag.

Bildene er tatt av ulike sonder gjennom flere tiår, og når de blir satt sammen, danner de et godt inntrykk av hvordan andre kloder i solsystemet ser ut.

Blant annet har Google fått lov til å bruke over 500 000 bilder som Cassini-sonden tok på sitt 13 år lange eventyr i bane rundt Saturn. Sonden tok blant annet bilder av en lang rekke av gasskjempens 62 måner.

Se planeter i 3D

Navngitte steder på de fremmede klodene er markert i Google Maps, og ved å klikke på dem, får du mer informasjon om bestemte kratre, fjell og elveleier.

De stedene der bildene er skarpe nok, er det også mulig å få vist overflaten i 3D. På Mars kan du for eksempel oppleve fjellenes høyde, skrentenes helning og kløftenes dybde.

Hvis du vil gå på oppdagelsesferd selv, kan du gå inn på Google Maps, velge satellittbilder og zoome helt ut. Du kan også klikke her.