Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vesta-asteroiden i rummet

Himmelens klareste asteroide er synlig

STJERNEGUIDE: I slutten av november er asteroiden Vesta synlig på nattehimmelen. Det svarer til at vi kan se en knapt to centimeter stor stein på ti kilometers avstand.

Shutterstock

Om Vesta-asteroiden

Asteroiden Vesta er bare 525 kilometer stor, og den er 276 millioner kilometer unna. Likevel er den synlig på himmelen i slutten av november. Det svarer til at du kan se en stein på 18 millimeter på 10 kilometers avstand.

Det er bare mulig fordi asteroidens overflate består av en rekke reflekterende bergarter, noe som får Vesta til å lyse kraftig på stjernehimmelen.

Nettopp grunnet synligheten har Vesta vært gjenstand for studier i mange år, og i 2012 gikk Nasas romsonde Dawn i bane rundt den.

Ferden til asteroidebeltet

1 / 3
123
Rumsonden Dawn rejser gennem rummet

I 2015 avsluttet romsonden Dawn sin ferd. Den var det første romfartøyet som gikk i bane rundt to himmellegemer, nemlig asteroiden Vesta og dvergplaneten Ceres.

© shutterstock, nasa og merete obæk

Da fant astronomene tegn på at vann en gang fløt over asteroidens overflate, noe som virkelig kom som en overraskelse på dem fordi Vesta er iskald og er helt blottet for en atmosfære.

Astronomene spekulerer nå på om Vesta derfor gjemmer på et lag med is et sted dypt nede langt under overflaten. Romsonden Dawn fikk ikke øye på dette da den gikk i bane rundt asteroiden.

En håndkikkert er nok

Ønsker du å se den klare asteroide selv, må du ta fram kikkerten. Vesta befinner seg nemlig rett på grensen til hva du kan se uten optiske hjelpemidler, men det krever ikke mer enn en enkel 8 x 50-kikkert å se asteroiden på himmelen.

I slutten av november finner du den i sørlig retning om lag halvveis oppe på himmelen, der den beveger seg i en nordvestlig bane mot horisonten.

GUIDE TIL VESTA

© Stellarium

  • HVOR OG NÅR

    Mot slutten av november står asteroiden Vesta halvveis oppe på himmelen i sør kl. 23 (i siktekornet rundt stjenebildet hvalfisken). Du bør finne et sted uten for mye kunstig lys fra trafikk og bygninger for å se den.

  • SYNLIGHET?

    Vestas lysstyrke vil være omkring magnitude 6,7 – altså ikke helt synlig med det blotte øye. Du trenger derfor en kikkert eller eventuelt et teleskop hvis du vil se asteroiden.

    Klokken 23 kan du rette kikkerten mot sør, halvveis oppe på himmelen – der finner du den klare asteroiden. Støtt kikkerten mot noe stødig slik at du får et roligere bilde.

Les også:

Asteroider

Asteroide lyser på nattehimmelen

2 minutter
Asteroider

Gigantisk asteroide stikker innom

2 minutter
Asteroider

Asteroider fra verdensrommet truer oss

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul