Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vesta-asteroiden i rummet

Himlens klareste asteroide er synlig

STJERNEGUIDE: Akkurat nå er asteroiden Vesta synlig på nattehimmelen. Det svarer til at vi kan se en nesten to centimeter stor stein på ti kilometers avstand.

Shutterstock

Om Vesta-asteroiden

Asteroiden Vesta er bare 525 kilometer stor. Den ligger 276 millioner kilometer unna. Likevel har du nå gode sjanser for å se den på himmelen.

Det svarer til at du kan se en stein på 18 millimeter på ti kilometers avstand. Fenomenet er bare mulig fordi Vestas overflate består av en rekke reflekterende mineraler som får asteroiden til å lyse kraftig opp på stjernehimmelen.

Nettopp på grunn av synligheten har Vesta i mange år vært gjenstand for studier, og i 2011 gikk Nasas romsonde Dawn inn i bane rundt Vesta.

Reisen til asteroidebeltet

1 / 3
123
Rumsonden Dawn rejser gennem rummet

I 2018 avsluttet romsonden Dawn sin reise. Det var den første sonden som gikk i bane rundt to himmellegemer, nemlig asteroiden Vesta og dvergplaneten Ceres.

© shutterstock, nasa og merete obæk

Til forskernes store overraskelse fant sonden kanaler i asteroiden som ser ut til å være dannet av flytende vann.

Fordi Vesta ikke har en atmosfære, burde vann fordampe øyeblikkelig fra asteroiden, men under spesielle omstendigheter kan det kanskje bli der lenge nok til å sette spor på overflaten.

Forskerne mener at Vesta gjemmer på et underjordisk lag av is som ved meteornedslag smelter og når opp til overflaten. Støv og stein i vannet bremser deretter fordampingen, slik at vannet kan flyte.

Teorien blir underbygget av forsøk, men også av analyser av fragmenter fra asteroiden, for selv om Dawn ikke tok prøver, har forskerne mange biter Vesta. Det skyldes at om lag fem prosent av de meteorittene som faller på jorden, stammer fra Vesta.

GUIDE TIL VESTA

Asteroiden Vesta er synlig på himlen
© Stellarium

  • HVOR OG NÅR

    Klokken ett om natten mellom 4. og 5. mars står Vesta på den motsatte siden av jorden i forhold til solen, og derfor er overflaten maksimalt opplyst sett fra jorden.

  • SYNLIGHET?

    Vesta lyser kraftig, men ikke kraftig nok til at du kan se den med det blotte øye. Du trenger derfor en kikkert eller eventuelt et teleskop hvis du vil se asteroiden.

    Finn et mørkt sted og rett kikkert mot sør, så finner du den klare asteroiden halvveis oppe i himmelen. Støtt kikkerten mot noe stabilt, så du får et roligere bilde.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul