Shutterstock

Enorm asteroide suser forbi jorden på tirsdag

Den er mer enn en kilometer på tvers og suser gjennom solsystemet vårt i 70 000 km/t – og tirsdag 18. januar passerer den jorden på en avstand av bare fem ganger avstanden til månen.

Mens Leonardo DiCaprio skremmer hele verden i katastrofefilmen Don’t Look Up, er en lignende hendelse på vei i virkeligheten. Men etter all sannsynlighet uten nærkontakt med jorden.

Likevel er det snakk om en asteroide klassifisert som en PHO (potentially hazardous object, potensielt farlig gjenstand) av Nasa fordi den er større enn 140 meter og kommer relativt nær jorden.

Det skriver det amerikanske vitenskapsmediet EarthSky.

Ettersom verdensrommet som kjent byr på nokså store avstander, kommer ikke asteroiden til å suse rundt ørene på oss. Faktisk vil avstanden mellom asteroiden og jorden være omkring 1,9 millioner kilometer.

Det er imidlertid nært nok til at amatørastronomer med små teleskoper kan se asteroiden når den passerer jorden tirsdag 18. januar. Og nært nok til at den enorme asteroiden ikke vil komme nærmere jorden på 200 år.

Den går altså i fast bane rundt solen og passerer jorden om lag hvert 30. år.

(7482) 1994 PC1 – den lysende streken i sentrum – fotografert av Osservatorio Astronomico di Sormano i Italia.

© Osservatorio Astronomico di Sormano

Tre og en halv ganger så høy som Eiffeltårnet

Asteroiden lyder navnet (7482) 1994 PC1 og ble oppdaget av den australske astronomen Robert McNaught i 1994.

Ved å undersøke asteroidens bane har astronomer funnet tidligere observasjoner av den, helt tilbake til 1974. Det betyr at kursen har blitt fulgt igjennom nesten 48 år.

(7482) 1994 PC1 måler omkring 1,1 kilometer i diameter, noe som svarer til tre og en halv ganger høyden av Eiffeltårnet. Imidlertid har ikke asteroiden en størrelse som gjør den til en potensiell planetdreper, som i Netflix-filmen med Leonardo DiCaprio.

Likevel er det verdt å påpeke at asteroiden som utryddet dinosaurene for 65 millioner år siden, trolig hadde en diameter på omkring 10 kilometer, så skadene kan altså være enorme når en asteroide måles i kilometer.

Det krever imidlertid selvsagt at den har direkte kurs mot jorden, noe som altså ikke er tilfellet nå.

Faktisk er en kollisjon mellom jorden og en asteroide på denne størrelsen så sjelden at det bare finner sted hvert 600 000. år.

© Stellarium

Slik får du se asteroiden

Tirsdag 18. januar klokken 22.51 norsk tid er asteroiden nærmest jorden. Det skjer med en hastighet på omkring 70 000 km/t.

Hvis du har tilgang til et teleskop, kan du selv se på når (7482) 1994 PC1 passerer tettest på jorden. Du bør rette blikket mot stjernetegnet Fiskene mot sør-sørøst.

Du kan også følge asteroiden via hjemmesiden Virtual Telescope Project, som sender passasjen direkte allerede fra klokken 21 norsk tid.

Astronomer har identifisert 750 000 asteroider

Nasa og andre romorganisasjoner oppdager nærmest daglig nye asteroider, og inntil videre er det identifisert omkring 750 000 stykker.

Av dem er om lag 27 000 klassifisert som PHO-er, som potensielt kan ha ødeleggende konsekvenser hvis de kolliderer med jorden.

Selv asteroider på bare 20 meter i diameter kan gjøre enorm skade på både natur og mennesker.

(7482) 1994 PC1 beveger seg med en fart på mer enn 70 000 km/t – nesten 20 kilometer i sekundet.