Krittiden og dinosaurenes dominans på jorden tok brått slutt for 66 millioner år siden, da en enorm asteroide traff planeten vår og forårsaket en naturkatastrofe.
Opptil 75 prosent av klodens plante- og dyreliv ble utryddet, noe som banet vei for pattedyrene – deriblant mennesket.
Nå viser funnet av et krater på havbunnen utenfor kysten av Vest-Afrika at denne asteroiden kan ha hatt en fetter.
Oppdagelsen er gjort av en rekke forskere ved Heriot-Watt-universitetet i Skottland og universitetet i Arizona i USA. Studien er nylig offentliggjort i tidsskriftet Science Advance.
Krater på havets bunn
Det nyoppdagede kratret ligger på bunnen av Atlanterhavet, 400 kilometer utenfor kysten av Guinea. Det har fått navnet Nadir-kratret etter et undersjøisk fjell ikke langt fra kratret.
Kratret ble oppdaget ved en tilfeldighet, etter at noen seismiske målinger fanget opp en underlig havbunnsstruktur på minst 8,5 kilometer i diameter som ligger begravet under 300–400 meter sediment.
Det er ikke unormalt med kratre på havets bunn. De kan være dannet når en vulkan har kollapset, eller ved tilbaketrekning av salt på havbunnen.
Imidlertid tyder kratrets sentrale beliggenhet og forholdet mellom størrelsen og høyden på et asteroidenedslag.
«Jeg har tolket massevis av seismiske data i min tid, men har aldri sett noe lignende», forteller professor Uisdean Nicholson ved Heriot-Watt-universitetet i en pressemelding.
«I stedet for de flate sedimentære sekvensene jeg ventet å finne på platået, fant jeg en åtte og en halv kilometer lang fordypning under havbunnen med svært uvanlige egenskaper.»