Planeter i solsystemet

Solsystemet

Solsystemet, som jorden befinner seg i, er en del av Melkeveien. I solsystemet går åtte planeter rundt solen i elliptiske baner. I tillegg til planetene består Solsystemet av dvergplaneter, måner, kometer, asteroider og meteorer, samt gass og støv. Illustrert Vitenskap har samlet de viktigste faktaene og beste artiklene om solsystemet på denne siden. Du kan lære om når solsystemet ble dannet. Og om det finnes flere solsystemer i universet.

Planetene i solsystemet

I solsystemet vårt har vi åtte planeter i følgende rekkefølge: Merkur, Venus, jorden og Mars befinner seg i det indre solsystemet og kalles steinplaneter. Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun befinner seg i det ytre solsystemet og kalles gasskjemper. Pluto, som tidligere ble betraktet som en planet, er i dag kategorisert som en av solsystemets fem dvergplaneter. Jupiter er den største planeten i solsystemet vårt, med en diameter på 139 822 kilometer. Dette er elleve ganger større enn jordens diameter. Jupiters måne Ganymedes er solsystemets største måne.

Når ble solsystemet dannet?

Solsystemet ble dannet for 4,6 milliarder år siden.

På dette tidspunktet ble solen født som en ny stjerne i universet, og rundt den nyfødte solen roterte en sky av gass og støv.

Materialet i skyen trakk seg sammen i større og større klumper, og det ble til de åtte planetene i solsystemet.

Fakta om solsystemet

© Shutterstock