Seilprototype fjerner romsøppel

Den europeiske romorganisasjonen har klart å bruke en trekkseilprototype til å fjerne en satellitt. Teknologien skal gjøre noe med den økende mengden romskrot.

adeo-sejl esa illustration

ESAs nytestede trekkseil skal fjerne romskrot i kretsløp om jorden på rekordtid.

© ESA
  1. oktober 1957 klarte Sovjetunionen som første land å sende en satellitt – Sputnik – i bane rundt jorden. Siden den gang har det gått raskt. Stadig flere satellitter går i bane rundt planeten vår.

Faktisk holder mengden romskrot i bane rundt jorden på å bli et problem.

Det har Den europeiske romorganisasjonen (ESA) valgt å gjøre noe med. ESA har testet en prototype på en ny teknologi som skal hjelpe med å fjerne romskrot i stor skala.

Det skriver organisasjonen i en erklæring på hjemmesiden sin.

Seil påvirker kretsløp

ESA har utviklet et seil som kan trekke satellitter og andre gjenstander ut av banen og ned mot jordens atmosfære – deorbitere dem, om man vil.

Innretningen kalles Drag Augmentation Deorbiting System (ADEO) og består av en 3,6 kvadratmeter stor membran av polyamid, også kalt nylon, som er belagt med aluminium.

Testseilet ble pakket sammen i en pakke som målte 10 x 10 x 10 centimeter. Deretter ble pakken montert på en brukt CubeSat, som er en slags minisatellitt.

CubeSaten ble sendt i bane i slutten av desember 2022 fra satellittplattformen ION Satellite Carrier.

Kort tid etter ble ADEO-seilet brettet ut, og nå trekker det den lille CubeSaten ned mot jordens atmosfære i en prosess som vil ta 1 år og 3 måneder, i stedet for de 4–5 årene det ville tatt satellitten på egen hånd.

adeo-sejl esa kamera

Her har et kamera på satellittplattformen ION Satellite Carrier tatt et bilde rett etter at ADEO-testseilet har foldet seg ut. Romsøppel holder på å bli et problem, og ifølge ESA er det omkring 36 500 biter romskrot som måler 10 centimeter, i bane rundt planeten vår.

© ESA

Seilet bremser opp satellitten, og det gjør at den faller raskere ut av banen.

Når satellitten kommer lenger ned i atmosfæren, vil den brenne opp, og dette utgjør en enkel metode for å fjerne mindre biter romskrot.

Større seil i fremtiden

ADEO-testseilet er konstruert for å ta mindre satellitter, på mellom 1 og 100 kilo, ut av bane.

Testseilprosjektet, som ble kalt «Show Me Your Wings», var den siste testen før ADEO-seilet kan produseres i større skala.

På sikt er målet at ADEO-seilene skal fjerne alle europeiske satellitter når de ikke lenger gjør nytte for seg.

Det nåværende testseilet er den minste ADEO-modellen, og det største seilet har et areal på 100 kvadratmeter. Det skal brukes til de største satellittene.

Mens det minste seilet kan foldes ut på 0,8 sekunder, vil det det største bruke opptil 45 minutter.

Andre land tester også trekkseil for å fjerne romskrot, og i fjor testet Kina et 25 kvadratmeter stort seil for å bidra til å snu et stykke rommaskineri.