Visjonær rover erstatter elektronikk med tannhjul og fjær

Nasa-ingeniører har tenkt ut en mekanisk rover, som tåler å kjøre rundt i den ufattelige varmen og det høye trykket på Venus.

Nasas visjon for en rover som kan utforske Venus, heter AREE.

© NASA

Venus er så glovarm at elektronikk gir opp etter bare noen timer på planetens overflate.

Derfor har det aldri kjørt en robot rundt på naboplaneten vår, for en roverne som kjører rundt på Mars, ville ha brutt sammen i temperaturer på over 450 °C og et trykk som er 90 ganger så høyt som på jorda.

Faktisk er 127 minutter det lengste en sonde har overlevd på Venus.

Men nå har forskere fra Nasa en visjon. De vil satse på god, gammeldags mekanikk i stedet for den sofistikerte, men skrøpelige, elektronikken.

Inspirasjon fra klokker og maskiner

The Automaton Rover for Extreme Environments – AREE – skal drives av en vindmølle, og den skal designes for å holde i mer enn 100 dager på Venus.

Energien fra vindmøllen skal samles opp i en fjær, omtrent som i klokker som kan trekkes opp. Når fjæren er spent, kan energien overføres til tannhjul, som setter fart på larveføttene.

Også kommunikasjonen med en satellitt skal håndteres rent mekanisk, som en slags morskekode som sendes ved hjelp av et radarsignal som reflekteres på roverens overside.

Venus-roveren er fortsatt bare en idé, men ingeniørenes tror den kan være den eneste muligheten for å utforske planetens overflate.

Datamaskiner, kjemiske batterier og radiosendere smelter i den voldsomme varmen på Venus. Derfor har ingeniørene tenkt ut mekaniske erstatninger for elektronikken i den 700 kilo tunge roveren.