Apollo 11
Astronauter gør klar til Apollo 11-missionen

Vinn billetter til Apollo 11

I anledning av Apollo 11-ferdens 50-årsjubileum loddet Illustreret Vitenskap ut 3x2 billetter til dokumentarfilmen "Apollo 11" – og nå er vinnerne trukket.

Konkurransen er slutt, og vinnerne er trukket

Her er vinnerne:

  • Bernt Bergh
  • Lars Flaata
  • Øyvind Sørlie

Gratulerer så mye – og takk til alle som deltok!

Opptak gjemt og glemt i 50 år

Den kritikerroste dokumentarfilmen Apollo 11 viser den legendariske romferden med en grad av detaljer som aldri har vært oppnådd tidligere.

Store deler av filmen bygger nemlig på 70mm arkivopptak som først nylig ble funnet. Det gir en helt unik gjengivelse av romferden, fra de siste dagenes intense forberedelser til triumfen i månestøvet og reisen tilbake til jorda.

Du får derfor et enestående innblikk i Nasas Mission Control Center og astronomenes trange cockpit, som i 8 dager, 3 timer og 18 minutter var fokus for hele verdens oppmerksomhet.

Se traileren her

Filmen er regissert av Todd Douglas Miller, som også sto bak dokumentarfilmen Dinosaur 13.

Jorden sett fra månen under Apollo 11
© Shutterstock

Fakta om Apollo 11 – som kanskje vil overraske deg

Landing i siste øyeblikk

Neil Armstrong måtte i siste øyeblikk finne et nytt landingssted på månen. De de hadde planlagt å bruke, var ikke egnet. Det var derfor under et minutt igjen med drivstoff da «Ørnen» landet trygt i månestøvet.

Skarp lukt av kruttrøk

Siden Niel Armstrong og Edwin Buzz Aldrin var tilbake i Eagle etter 2,5 times månevandring, oppdaget de at månen luktet veldig spesielt. Lukten ble beskrevet som en slags våt aske eller kruttrøk.

Penn reddet astronautene

En ødelagt kontakt holdt etter sigende på å sette en stopper for astronautenes retur til kommandomodulen Columbia. Heldigvis tenkte Edwin Buzz Aldrin etter egen beretning raskt og brukte en penn til å fikse kontakten.

Flagg blåst over ende?

Selv om det amerikanske flagget var solid plantet i månen, har Edwin Buzz Aldrin fortalt at han så det bli blåst over ende da Eagle lettet.

Det er i alt plantet seks amerikanske flagg på månen og ifølge Nasa står minst fem av dem fortsatt.