SpaceX

Villfaren romrakett er på kollisjonskurs med månen

En løfterakett fra SpaceX har i nesten sju år beveget seg i området mellom jorden og månen. Nå har forskerne en dato for kollisjonen men månen – og de gleder seg!

Forskere forventer at du fredag 4. mars 2022 kan bli vitne til en begivenhet som aldri noen gang har skjedd før: En menneskeskapt gjenstand som utilsiktet styrter på månen.

Gjenstanden er en løfterakett av typen Falcon 9 som er produsert av det private romfartsfirmaet SpaceX. Raketten ble for sju år siden, i februar 2015, brukt til å sende en satellitt ut i det ytre rom.

Men etter å ha avlevert satellitten fikk raketten problemer. Den hadde ikke nok drivstoff til å sette kursen tilbake mot jorden og ble i stedet en kasteball i gravitasjonsfeltet mellom månen og jorden.

Helt siden den gang har løfteraketten gått i en kaotisk bane mellom de to himmellegemene, og nå er den på kollisjonskurs.

Her kan du se oppskytingen av Falcon 9-raketten som nå forventes å kollidere med månen. Oppskytingen fant sted 11. februar 2015.

Forskere gleder seg

Kollisjonen vil sannsynligvis finne sted rundt ekvator på månens bakside, men forskerne trenger mer data for å beregne det presise stedet og det presise tidspunktet for kollisjonen.

Så snart tid og sted er presisert vil de fokusere på nedslagsstedet og observere det med satellitter som går i bane rundt månen.

Løfteraketten fra SpaceX veier om lag fire tonn, og den forventes å treffe månen med en hastighet på 2,58 kilometer i sekundet.

Forskerne ser fram til hendelsen siden det kan virvle opp ny viten om månens geologi – akkurat som forrige gang en rakett styrtet på månen.

Det skjedde i 2009 og var nå planlagt hendelse foretatt av Nasa.

Den gangen traff forskerne månens sørpol med en rakett på noenlunde samme størrelse, og nedslaget hjalp med å bekrefte at det finnes vann på månen.