Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vil en astronaut eksplodere uten romdrakten?

Hvordan vil det teoretisk sett gå en astronaut uten drakt i det tomme rommet? Vil han svulme opp som en ballong og eksplodere?

Shutterstock

En astronaut vil svulme opp og sprekke uten drakten

Et menneske som blir utsatt for forholdene i det tomme rommet, vil ikke overleve i mer enn noen få sekunder, selv om han eller hun neppe vil eksplodere. Derimot vil vedkommende straks svulme merkbart opp, samtidig som innvoller og organer blir presset ut av alle kroppsåpningene og sår eller sprekker i huden.

Årsaken er naturligvis at det ikke finnes noe trykk i det tomme rommet. Kroppen vår er tilpasset livet ved én atmosfæres trykk, som det er ved havoverflaten på Jorden, mens det i det ytre rommet er null atmosfærer. Så det er nok temmelig nær sannheten når erfarne astronauter omtaler det ytre rommet som et av de mest menneskefiendtlige miljøer det er mulig å forestille seg.

En dyphavsfisk og en astronaut deler arbeidsrisiko

I virkeligheten behøver man ikke å dra på romferd for å oppleve disse fenomenene. Dyphavsfisk som blir fanget i en trål, eksploderer ofte når de kommer opp til overflaten. Til daglig lever de under flere hundre atmosfærers trykk, som de må ha et stort indre mottrykk for å overleve. Når de plutselig befinner seg ved havets overflate, kan de eksplodere.

180 kg astronautdrakt beskytter mot svulmedød

NASAs romvandringsdrakt "EMU" veier 180 kg og gir astronautene åtte timers trygt opphold i tomt rom. Til gjengjeld tar det én time å få den på.

Få alle detaljene om astronautenes forskjellige romdrakter i artikkelen:

Les også:

Romfart

Challenger-katastrofen: Astronauter visste de skulle dø

16 minutter
Romfart

Astronauter oppgraderer til 1. klasse

12 minutter
Romfart

NASA erobret rommet

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul