SpaceX

Verdens kraftigste rakett dundrer mot rommet for tredje gang

Den kraftigste raketten i verden, Falcon Heavy, er på vei ut i verdensrommet for tredje gang. Med seg har den 24 satellitter som skal sendes i bane rundt jorda.

‘3...2...1’

En massiv røyksky dekket Launch Complex 39A ved Kennedy Space Center i Florida, og flammer sto ut av løfterakettene til Falcon Heavy.

Det var scenariet tidligere i morges, da verdens kraftigste rakett for tredje gang satte kurs mot verdens.

Alt gikk etter planen, og det var applaus og glade rop i kontrollrommet nede på bakken da raketten delte seg og lot løfterakettene falle.

Falcon Heavy er ikke alene på reisen. For den har med seg hele 24 satelitter. Alle skal gå i bane rundt jorda.

Satellittene er en broket gruppe av Nasa-materiell. Det innbefatter blant annet en «atomklokke», som leverer superpresise klokkeslett til GPS-er og TV-stasjoner. En annen skal teste drivstoff til romskip.

Det blir første gang Falcon Heavy har med seg mer enn én satellitt.

Her ser du hvordan det så ut da verdens kraftigste rakett dro ut på sin tredje romreise:

Tre nervepirrende timer

Oppskytingen, som går under navnet STP-2, var planlagt til mellom 05.30 og 09.30. Men allerede kl. 08.30 løftet raketten seg fra bakken.

Det er U.S. Air Force, med romprogrammet Space Test Program (STP) som står bak den massive satellittoppskytingen, sammen med SpaceX.

Forrige gang Falcon Heavy fløy ut i verdensrommet, hadde den med seg en rød tesla om bord.

Bak rattet satt en dukke som hadde fått navnet Starman; oppkalt etter en av David Bowies sanger.

I 115 kilometers høyde åpnet rakettens nese seg, og bilen med Starman kommer til syne til tonene av Bowies sang «Life on Mars?» .

Bilen har kurs mot Mars - og befinner seg omkring 185.000.000 kilometer fra planeten.

Se animasjonen av hvordan Falcon Heavy dundrer mot stjernene og slipper fra seg mindre deler, før den til slutt sender ut de 24 satelittene som skal gå i bane rundt jorda.