Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Utrolig oppdrag: Robotsonde innhenter farlig asteroide

Forestill deg at du kjører i 130 km/t på motorveien, og underveis skal strekke ut armen og treffe en knappenål. Det er det OSIRIS­-REx skal prestere. Sonden ankommer asteroiden Bennu 3. desember, og det er første gang en sonde skal ta en prøve fra en asteroide – og det skjer i 100.000 km/t.

Henning Dalhoff

Som en syklist som skal forsøke å gripe en liten vannflaske, nærmer romfartøyet OSIRIS-REx seg asteroiden Bennu – men farten er på 100.000 km/t.

En robotarm strekker seg ut under fartøyet og streifer den støvete overflaten. Fem sekunder senere har fartøyet snappet til seg en prøve.

 1. desember når OSIRIS-REx frem til målet, asteroiden Bennu. Det blir første gang den amerikanske romfartsorganisasjonen, NASA, skal besøke en asteroide og ta med seg en bit av den hjem.

Målet er å forsyne astronomer med en prøve fra en av de over 19.000 asteroidene som går i bane faretruende tett på jorden.

Dette prosjektet skal gi astronomene et klart bilde av slike asteroider og de mange banene de går i, slik at vi kan være forberedt på katastrofale kollisjoner.

Sonde finstuderer Bennu i et år

OSIRIS-REx er den tredje romferden i NASAs New Frontiers-program, som også omfatter New Horizons-sonden som dro til Pluto og Juno, som dro til Jupiter.

Målet er å utforske spesifikke deler solsystemet for å gi svar på astronomenes grunnleggende spørsmål om hvordan det har oppstått, hvordan det har utvikler seg, og hva som vil skje med det i framtiden.

OSIRIS-REx ble skutt opp i 2016. Den har gått i bane rundt sola i et år, før den vendte tilbake til jorda, som ga den en dytt, slik at den om seg ut mot banen til Bennu.

OSIRIS-REx

Sonde veier like mye som en bil

OSIRIS-REx måler 2,72 ganger 3,1 meter og veier 1529 kilo. Det er som en stor personbil.

Robotsonden ankommer til Bennus bane på samme tid og sted som asteroiden, men legger seg litt foran den.

Asteroiden beveger seg med omkring 100.000 km/t, og robotsonden skal fly i formasjon med Bennu i et år. Fra fem kilometers avstand skal den bruke sine avanserte måleinstrumenter for å finstudere og kartlegge asteroiden.

Sonde kopierer kometjeger

OSIRIS-REx er formet som en terning og måler omkring tre meter på hver side. Den har arvet en del av sin grunnleggende konstruksjon fra sonden Stardust, som i 2006 sendte en kometprøve tilbake til jorden.

Instrumentene omfatter blant annet tre avanserte kameraer som filmer Bennu både på avstand og tett på, en høydemåler som skaper et topografisk kart over overflaten, og et sett spektrometre som kartlegger forekomsten av mineraler og diverse organiske materialer på asteroiden.

Avansert verktøy får prøven i hus

1 / 6
123456

En tre meter lang robotarm er et av de viktigste verktøyene om bord på robotsonden OSIRIS-REx. Sammen med avanserte måleinstrumenter og en varmebeskyttet kapsel skal armen sørge for å hente en jordprøve på asteroiden Bennu og bringe den trygt hjem til jorden.

© Henning Dalhoff

Det mest iøynefallende verktøyet på OSIRIS-REx er den tre meter lange robotarmen som skal ta prøven fra Bennu.

Den sinnrike mekanismen har krevd nytenkning av Nasas ingeniører. Problemet er at det er så godt som umulig å lande på en asteroide med en tyngdekraft på en brøkdel av jordens uten å bli kastet av igjen. Foten på armen har en spesialdesignet beholder.

Når foten berører Bennu, sender den et kraftig pust nitrogen mot overflaten, som får støv og stein til å virvle opp og lande i beholdere i gripearmens hode

Credit: NASA

OSIRIS-REx har nitrogen nok til å blåse tre ganger på asteroiden. Forsøk på jorden har vist at fem sekunder er nok til å samle opp en prøve på de 60 gram som studiene på jorden krever.

Når OSIRIS-REx har tatt prøven, skal forskerne sikre at den faktisk er stor nok. Farten på sondens rotasjon blir derfor observert før og etter manøveren. Siden metoden har en feilmargin på om lag 90 gram, må prøven veie minst 150 gram.

Asteroider skyves ut av kurs

Bennu er en såkalt nærjordsasteroide. Den har en diameter på 500 meter og kan ifølge Nasas beregninger komme tett på jorden omkring år 2182. En fulltreffer kan ramme oss med en energi som svarer til 80.000 Hiroshima-bomber.

Bennu, asteroide

Asteroiden Bennu har en diameter på mere enn 500 meter. Det er høyere enn både Empire State Building (443 meter) og Eiffeltårnet (324 meter).

© NASA

OSIRIS-REx skal derfor også måle den såkalte Jarkovskij-effekten. Det er den vitenskapelige betegnelsen for at solen skyver ganske lett på asteroidene fordi den ikke varmer opp ulike deler av overflaten på de mørke asteroidene like mye.

De delene som varmes mest opp, avgir varmen igjen i form av stråling, som skyver ganske svakt på asteroiden. Effekten er veldig liten, men kan over lang tid endre asteroidens bane ganske mye.

Astronomene vil derfor studere den i håp om å bli flinkere til å forutsi asteroidenes baner mer presist i fremtiden.

Tur-retur til Bennu

 • 3. desember 2018

  Romsonden når frem til asteroiden
  Robotsonden begynner på sin nærstudie av asteroiden. Den skal finne det optimale stedet for oppsamling av prøven og få kunnskap om Bennus geologi.

 • 4. juli 2020

  Robotarm plukker asteroide-prøve
  Når sonden har valgt et sted, plasserer den seg i den riktige posisjonen og berører overflaten av Bennu i fem sekunder med robotarmen, som fanger støv fra asteroidens overflate.

 • 3. mars 2021

  To år lang reise hjem begynner
  Fartøyet skrur på hovedmotorene og begynner sin to år lange reise hjem.

 • 24. september 2023

  Kapsel blir skilt fra sonden
  Når sonden nærmer seg jorden, sender den kapselen med prøven mot jorden. Fartøyet er ikke bygd for å tåle reisen inn gjennom jordens atmosfære.

 • 24. september 2023

  Prøven ankommer med fallskjerm
  Kapselen treffer atmosfæren med en fart på om lag 44.000 km/t. I tre kilometers høyde utløses en fallskjerm, slik at kapselen lander mykt.

Les også:

Kreft

Honningbiens gift nedkjemper aggressiv brystkreft

2 minutter
coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

89 minutter
Om Illustrert Vitenskap

Svarte hull og koronavirus er mer populært enn Donald Duck

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul