The Martian: fleip eller fakta?

Vennene dine tror du er død. Du er etterlatt alene på Mars – 200 millioner kilometer hjemmefra. I den kinoaktuelle filmen The Martian forsøker en etterlatt astronaut å overleve i det barske klimaet på Mars. Men hva er fleip, og hva er fakta?

The Martian Top

1. Kan en støvstorm avbryte et Mars-oppdrag som i The Martian?

? I The Martian: Under en støvstorm på Mars tvinges astronautene på Ares 3-oppdraget til å evakuere basen og returnere til Jorden. Mark Watney etterlates på planeten fordi kollegene tror at han er død.

? FAKTA: Mars er ofte herjet av støvstormer som kan omfatte hele planeten og vare i ukevis. Men fordi trykket i atmosfæren er under en hundredel av trykket på Jorden, vil selv en orkan føles som en lett bris. Det er derfor usannsynlig at astronautene må flykte fra Mars på grunn av en støvstorm. Under en langvarig storm kan astronautene likevel få store problemer fordi støvet kan dekke basens solpaneler og redusere strømproduksjonen. NASA har imidlertid nødplaner for situasjonen, der astronautene sparer på strømmen og bruker lagret strøm fra batterier.

? DOM: Fleip

På Mars føles orkan som bris. Foto: 20th Century Fox

2. Kan rakettdrivstoff omgjøres til vann?

? I The Martian: Mark Watney mangler vann, men utvinner vann fra rakettdrivstoffet hydrazin.

? FAKTA: Hvis astronauten har det riktige tokomponentdrivstoffet, lar det seg gjøre å utvinne vann. Hydrazin består av nitrogen og hydrogen, men i praksis benyttes drivstoffet ofte sammen med nitrogenoksider. Når dette rakettdrivstoffet antennes i brenselceller, er restproduktet vann.

? DOM: Fakta

3. Kan du dyrke poteter på Mars?

? I The Martian: I kampen for å overleve til redningen når frem dyrker den strandede astronauten poteter på basen. Han har en jordprøve med seg som han formerer opp i marsjorden og gjødsler med sin egen avføring og urin.

? FAKTA: Marsjorden er uhyre salt og inneholder andre stoffer som jordiske planter ikke tåler, og det er derfor tvilsomt at en medbrakt jordprøve kan blandes med marsjord og brukes til dyrking av planter. I praktiske forsøk med planteavl i rommet, for eksempel på Den internasjonale romstasjonen, dyrkes plantene i kunstige vekstmedier som inneholder alle nødvendige næringsstoffer.

? DOM: Fleip

Marsjorden er for salt for poteter. Foto: 20th Century Fox

4. Kan Pathfinder brukes til å kalle opp Jorden som i The Martian?

? I The Martian: Mark Watney utstyrer basens rover med solpaneler og et ekstra batteri fordi han planlegger å kjøre 3200 km til det stedet der det neste laget astronauter skal lande om fire år. Han tester det ombygde kjøretøyet ved å kjøre ut og hente det ubemannede fartøyet Pathfinder og roveren Sojourner. Deretter bruker han kommunikasjonsutstyret derfra til å kalle opp Jorden og fortelle at han er i live.

? FAKTA: Oppgaven er vanskelig, og Mark Watney må være særdeles teknisk kompetent for å bygge om roveren under de primitive forholdene på Mars. Mars Pathfinder veier 264 kg, og det er heller ikke lett for en enkelt astronaut i romdrakt å løfte landeren opp på roveren og kjøre av gårde med den. Roveren Sojourner veier bare 10,5 kg og er lettere å håndtere og transportere. Hvis det lykkes å redde de ubemannede fartøyene, kan Watney godt sende nødrop til Houston.

? DOM: Fakta

5. Kan astronauter reise tur-retur til Mars?

? I The Martian: Astronautene reiser til Mars og tilbake igjen i filmen.

? FAKTA: Returreiser til den røde planeten er ennå ikke mulig fordi ingen løfteraketter er kraftige nok til å sende det ekstra rakettrinnet til Mars, som er nødvendig for hjemreisen. Men NASA jobber med saken med utviklingen av Space Launch System og romkapselen Orion. NASA planlegger å sende mennesker i bane rundt Mars etter 2030.

? DOM: Fleip nå, men snart fakta

Glem The Martian! Mars-oppdrag er SLETT ikke for reddharer.

I virkeligheten skal du være glad for insekter og asbestfylte støvstormer for å overleve på Mars. Les hvorfor i artikkelen: