Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Starlink satellitt-tog på vei over nattehimmelen

Starlink: Slik ser du satellittene fra Norge

I framtiden vil stjerneskuddene få skarp konkurranse fra kjeder av Starlink-satellitter som krysser himmelen. Vi guider deg til den beste sjansen for å se satellittene som skal forsyne hele kloden med lynraskt internett.

Shutterstock

Siden mai 2019 har den private romfartsbedriften SpaceX lagt over 400 satellitter til jordens kretsløpsbaner – og tallet stiger måned for måned.

Nanosatellittene går under navnet Starlink og har til formål å innhylle kloden i et nettverk som kan sikre lynraskt, trådløst internett overalt.

Som en sidegevinst skaper oppsendelsene et spektakulært syn når satellittene krysser nattehimmelen som perler på en snor.

Perlerekkene av satellitter er lettest å få øye på i ukene etter oppskytingen, da de ved hjelp av ion-motorer hever kretsløpet sitt til 380 kilometer over jorden – den såkalte parkingen orbit – til operasjonshøyden 550 kilometer over jorden. Da er det mye vanskeligere å få øye på dem.

Satellittogene får kritikk for å spolere astronomiske observasjoner, men kommende satellitter blir kledt med et belegg som ifølge en studie minimerer gjenskinnet.

Starlink-satellieten vouwen zonnepanelen uit

Starlink lyser opp i nattehimmelen fordi satellittenes solpaneler reflekterer solens stråler.

SpaceX

SpaceX planlegger å sende opp 12.000-42.000 Starlink-satellitter i alt, men bare et par hundre av dem vil være synlige på nattehimmelen med det blotte øye på ethvert gitt tidspunkt.

Fra den nordlige halvkulen vil satellittene typisk vise seg på himmelen i baner fra vest mot øst. En lang rekke faktorer kan imidlertid skjule dem – for eksempel skyer og solens plassering i forhold til satellittene.

Starlink-satellitter fordobler internett-hastighet

Romfartsfirmaet SpaceX vil sende opp tusenvis av Starlink-satellitter, som skal gå i bane rundt jorden i om lag 300–1300 kilometers høyde. Sammen danner de et finmasket nett, slik at hver satellitt kan motta data fra jorden, omkode data til lyskoder og sende dem som laserpulser fra satellitt til satellitt. Dermed kan data bevege seg fritt med lysets hastighet i vakuum. Derfor kan filer reise dobbelt så raskt som de kan via de kablene vi bruker på jorden i dag.

Det er bare i begynnelsen satellittene følger hverandre. På sikt driver de lenger fra hverandre og styres i ulike retninger, men bruddstykker kan fortsatt spottes som kjeder som passerer samme område av himmelen med få minutters mellomrom.

Satellittene ligger som perler på en snor:

Under kan du se når det neste gang er gode sjanser for å se et satellitt-tog, hvis skydekket og de lokale lysforholdene tillater det.

Satellittene fra Starlink-oppskytingene 4, 5 og 6 kan man se på nattehimmelen mellom mai og august 2020. Observasjonsguiden under tar utgangspunkt i Oslo – men få en lenke til en guide fra nettopp din geografiske plassering nederst i artikkelen.

Starlink 4 brager mod himlen i november 2019

Starlink 4-satellitterne bragede mod himlen i bugen på en Falcon-raket opsendt fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida.

© SpaceX

Se satellittene fra Starlink 4 (skutt opp 17. februar)

Nå – 11. juni

14. juli – 21. august

Starlink 5 stiger mod himlen efter affyring
© SpaceX

Se satellittene fra Starlink 5 (skutt opp 18. mars)

7. juni – 2. juli

29. juli – 17. september

Starlink-satellitter med Jorden i baggrunden lige før, de sendes i kredsløb
© SpaceX

Se satellittene fra Starlink 6 (skutt opp 22. april)

31. mai – 17. juni

24. juli – 24. august

Oppdatert data om satellittenes synlighet og plassering på nattehimmelen – med utgangspunkt i din geografiske plassering i Norge – kan for eksempel finnes hos satellittrackersitet heavens-above.com.

En Google-ingeniør har dessuten programmert satellittenes presise plassering de kommende dagene i Google Street View.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul