SpaceX vil sende japansk milliardær mot månen i enorm rakett

Den gigantiske Mars-raketten til SpaceX skal på en prøvetur rundt månen når den er bygget ferdig. Og nå har selskapet avslørt den første passasjeren.

© SpaceX

Natt til tirsdag offentliggjorde romfartsbedriften SpaceX hvem de vil sende en tur rundt månen i verdens største rakett.

Mannen er verken astronaut eller rakettingeniør. Det er den japanske milliardæren Yusaku Maezawa, som har etablert nettbutikken Zozotown.

Maezawa har selv meldt seg til å prøvekjøre prestisjeprosjektet Big Falcon Rocket (BFR), men vil også invitere en rekke kunstnere med i raketten.

Første turist langt ut i rommet

Ifølge planen skal den japanske milliardæren sendes mot månen i 2023. Han skal fly en tur rundt månen, og turen vil ta 4–5 dager i alt.

Kroppen hans må tåle enorme g-krefter under start og landing, mens vektløsheten i rommet blir en påkjenning for hjerte og muskler.

Til gjengjeld vil han få lov til å skrive historie. Hvis planen holder, blir Maezawa den romturisten som har vært lengst fra jorda, og det første mennesket på nesten 50 år som når månen.

Skal frakte 100 personer til Mars

Turen til månen blir også en test for den enorme raketten som SpaceX har arbeidet på lenge.

BFRs oppgave er å frakte de første kolonistene til Mars, men monsteret er fortsatt under bygging.

Det skal bli den kraftigste raketten som noen gang er bygget, med et romskip med plass til minst 100 passasjerer. Raketten skal kunne løfte en vekt på 100 tonn helt til Mars.

Hele konstruksjonen blir 118 meter lang, og alle deler skal kunne brukes flere ganger.

Hør Elon Musk presentere de siste detaljene om verdens største rakett i videoen.

Da SpaceX avslørte at det var Maezawa som hadde kjøpt den første billetten, offentliggjorde de også en rekke nye bilder av prosjektet.

Denne enorme sylinderen blir en del av BFR-raketten, som i alt får en diameter på 9 meter.

© SpaceX

Raketten skal drives frem av såkalte Raptor-motorer.

© SpaceX

Månen gjemmer på sjeldne skatter

Turen kan bli begynnelsen på en helt ny tidsalder, da mennesket igjen inntar jordas naturlige satellitt.

Siden den siste Apollo-romferden i 1972 har ikke mennesket satt sin fot på månen, men nå har både private bedrifter og nasjonale romfartsorganisasjoner blikket rettet mot vår kosmiske nabo.

Månen rommer verdifulle metaller som scandium, aluminium, magnesium og titan, som kan brukes til å bygge satellitter – den er også opplagt å bruke som springbrett til framtidige romferder lenger ut i verdensrommet.