United Launch Alliance
Raketten med Lucy affyres

Sonde drar på historisk asteroidejakt

Sonden Lucy skal ta bilder av asteroider som forskere kaller fossiler fordi de kan avsløre hvordan solsystemet ble født.

1. Kamera skal knipse asteroider

L'Ralph
© NASA/Goddard/Barbara Lambert/Desiree Stover

Forskere installerer L’Ralph, som skal ta bilder av hele åtte asteroider som befinner seg i asteroidebeltet og i Jupiters bane. L’Ralph tar bilder i både synlig og infrarødt lys. Bildene skal avsløre is, organisk materiale og mineraler på asteroidenes overflate.

2. Solpaneler folder seg ut

Rumsonden Lucys solpaneler
© Lockheed Martin

Lucys solpaneler er presset sammen som to ti centimeter tykke vifter under oppskytingen, men når panelene blir foldet ut – som her under en test –, har de en diameter på 7,3 meter hver. Panelene skal gjøre om solstråler til 500 watt strøm, noe som omtrent svarer til det en vaskemaskin bruker.

3. Radiobølger sender bilder til jorden

Rumsonden Lucys antenne
© Lockheed Martin

Antennen på 2 meter i diameter skal sende bilder av asteroider tilbake til jorden, men skal også beskyte asteroidene med radiobølger og fange opp de reflekterte bølgene. Bølgelengden blir strukket eller presset sammen av asteroidenes tyngdekraft. Dermed kan forskerne anslå hver asteroides masse.

4. Ingeniører tester sonden grundig

Lucy er placeret i en container og fløjet med et C-17-fragtfly
© NASA/Kim Shiflett

Etter at sonden er samlet hos Lockheed Martin Space i Colorado, blir den plassert i en container og fløyet med et C-17-fraktfly til oppskytingsrampen ved Kennedy romsenter i Florida. Her tester ingeniører sondens motorer, kommunikasjonsutstyr og programvare en siste gang.

5. Øverst på raketten

Atlas 401 og sonden Lucy
© United Launch Alliance

Lasterommet – nesen på Atlas-raketten som skal sende av gårde Lucy – lukkes rundt den 1500 kilo tunge sonden. Raketten er en Atlas 401, noe som betyr at lasterommet er 4 meter i diameter, og at raketten letter uten ekstra raketter montert på siden, såkalte hjelperaketter.

6. Nese fullfører rakett

Rakettens næse med Lucy inden i
© United Launch Alliance

Rakettens nese, med Lucy inni, løftes opp på toppen av Atlas-raketten, som består av to trinn. Nederste trinn løfter raketten fra bakken og brenner i om lag fire minutter. Så tar andre trinn over og skyver nesetippen helt ut i verdensrommet, der den åpner seg, slik at fartøyet kan fly videre.

7. Oppskyting!

Raketten med Lucy affyres
© United Launch Alliance

Lucy letter 16. oktober 2021 og begynner på en i alt tolv år lang reise. Sonden utnytter først jordens tyngdekraft, som slynger den i retning mot L4-asteroidene, som befinner seg foran Jupiter. Deretter passerer Lucy igjen jorden for så å sette kurs mot L5-asteroidene, som befinner seg bak Jupiter.