Snart letter solsystemets første rutefly
Med den kraftigste raketten noen gang vil et privat firma sende 100 passasjerer på rundfart i verdensrommet. Det enorme romskipet kan lande på alle overflater i solsystemet og flyr allerede om åtte år.
Hos rakettselskapet SpaceX arbeider ingeniørene nå med å bygge verdenshistoriens kraftigste løfterakett samt et enormt romfartøy som kan frakte mer enn 100 passasjerer ut i det ytre rom.
Til sammen kalles raketten og fartøyet for Interplanetary Transport System, ITS. Målet er å gjøre menneskeheten til en romfarende sivilisasjon, og derfor skal ITS bygges slik at det kan lande og lette fra alle himmellegemer i solsystemet med en fast overflate.
Kraftig rakettmotor kan lande overalt
For å kunne lande på alle himmellegemer må romfartøyet bremse ved rakettkraft.
Romfartøyet er utstyrt med seks av selskapets nyutviklede Raptor-motorer, som er den kraftigste rakettmotor som noen sinne er bygget, målt i forhold til vekt.
Mars blir solsystemets sentralbanestasjon
Rakettmotoren kan fly på en blanding av flytende metan og oksygen, og nettopp de to grunnstoffene kan produseres i store mengder fra gasserne i atmosfæren på vår naboplanet Mars.
Derfor vil Mars i planen til SpaceX fungere som solsystemets sentralbanestasjon, der et ITS-romskip kan mellomlande og fylle opp tanken til en tur videre ut i solsystemet.
På lengre sikt vurderer SpaceX å plassere depoter med drivstoff rundt på de små månene omkring de ytre gassplanetene.
Det vil gjøre det mulig å foreta en reise helt ut til Kuiperbeltet i solsystemets utkant – og tilbake igjen.