Snart letter solsystemets første rutefly

Med den kraftigste raketten noen gang vil et privat firma sende 100 passasjerer på rundfart i verdensrommet. Det enorme romskipet kan lande på alle overflater i solsystemet og flyr allerede om åtte år.

SpaceX satser på å sende av gårde den første raketten i 2024.

© SpaceX

Hos rakettselskapet SpaceX arbeider ingeniørene nå med å bygge verdenshistoriens kraftigste løfterakett samt et enormt romfartøy som kan frakte mer enn 100 passasjerer ut i det ytre rom.

>> Fascinert av universet? Bli med oss til årets astronomiske spesialforestilling, når en total solformørkelse rammer USA.

Til sammen kalles raketten og fartøyet for Interplanetary Transport System, ITS. Målet er å gjøre menneskeheten til en romfarende sivilisasjon, og derfor skal ITS bygges slik at det kan lande og lette fra alle himmellegemer i solsystemet med en fast overflate.

Kraftig rakettmotor kan lande overalt

Prototypen på den kraftige Raptor-motor er allerede bygget og testet.

© SpaceX

For å kunne lande på alle himmellegemer må romfartøyet bremse ved rakettkraft.

Romfartøyet er utstyrt med seks av selskapets nyutviklede Raptor-motorer, som er den kraftigste rakettmotor som noen sinne er bygget, målt i forhold til vekt.

Mars blir solsystemets sentralbanestasjon

Rakettmotoren kan fly på en blanding av flytende metan og oksygen, og nettopp de to grunnstoffene kan produseres i store mengder fra gasserne i atmosfæren på vår naboplanet Mars.

Derfor vil Mars i planen til SpaceX fungere som solsystemets sentralbanestasjon, der et ITS-romskip kan mellomlande og fylle opp tanken til en tur videre ut i solsystemet.

På lengre sikt vurderer SpaceX å plassere depoter med drivstoff rundt på de små månene omkring de ytre gassplanetene.

Det vil gjøre det mulig å foreta en reise helt ut til Kuiperbeltet i solsystemets utkant – og tilbake igjen.

ITS på Saturn-månen Enceladus.

© SpaceX