Launch Abort System (LAS) monteres øverst på Orion-kapselen, der astronautene sitter under reisen til månen. LAS er bygd i et sterkt komposittmateriale som tåler ekstreme temperaturer og mekaniske påkjenninger.
Hvis noe går galt under oppskyting, vil motoren på LAS aktiveres i løpet av millisekunder. Motoren kan generere en kraft på opptil 200 000 kilo – eller nok til å løfte 26 elefanter fra bakken – og sende mannskapet i sikkerhet.
Når mannskapet er på trygg avstand av rakettene, skyter en såkalt jettison-motor LAS vekk fra Orion-kapselen. En siste motor sikrer deretter at astronautene kan manøvrere fartøyet i stilling for en fallskjermlanding på havet.
SLS er den kraftigste raketten noen gang
SLS-raketten blir den kraftigste noen gang når den endelig blir skutt opp etter flere års forsinkelse.
Den vil slå selv den legendariske Saturn V, som på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet brakte astronauter til månen i Apollo-programmet.
Selv om Nasa og andre romorganisasjoner relativt ofte sender astronauter ut til Den internasjonale romstasjonen, er Artemis I-programmet til månen fortsatt en monumental utfordring. Månen er nemlig rundt tusen ganger så langt unna jorden som romstasjonen.
Artemis-prosjektet tyr til gjenbruk
For å lykkes med oppgaven skal SLS-raketten sende Orion-kapselen ut mot månen med en hastighet på nesten 40 000 km/t. Når SLS har brukt opp drivstoffet sitt og romfartøyet er skutt av sted, vil jordens tyngdekraft forsøke å bremse det, og derfor er det nødvendig med den veldig høye farten fra starten – ellers ville Orion bare falle ned igjen.
Å bygge den største romraketten til nå er et enormt og dyrt foretak. Mer enn 1900 underleverandører fra USA og Europa har bidratt med deler til oppskytingen, som vil koste rundt tretti milliarder kroner.
Og selv om budsjettet kanskje høres astronomisk ut, har ingeniørene faktisk gjenbrukt gamle rakettmotorer. De har nemlig renovert og oppgradert versjoner av 16 av de rakettmotorene som satt på ulike romferger. De skal nå brukes på de første fire Artemis-romferdene.