Ifølge en ny studie publisert i Scientific Reports betyr et opphold i verdensrommet på et halvt år eller mer et tap av beinmasse som svarer til ti års aldring i noen deler av skjelettet.
«Knokler er levende organer. Uten tyngdekraft mister de styrke», forteller Leigh Gabel, forsker ved universitetet i Calgary i Canada, som har vært med på å utføre studien.
Gabel og kollegene hennes undersøkte 17 astronauter. Astronautene hadde tilbrakt mellom 4 og 7 måneder i verdensrommet. Ved å bruke høyoppløst tomografi, bilder tatt i snitt eller skiver, kunne de undersøke skinnbeinet og en knokkel i underarmen på astronautene.
Hva med lange Mars-reiser?
3D-bildene ble tatt på fire tidspunkt – før en romflyvning, rett etter, seks måneder etter og til slutt et år etter flyvningen.
Konklusjonen var tankevekkende: Astronauter som hadde vært på en romferd i kortere tid enn seks måneder, hadde etter et år i jordens tyngdekraft gjenvunnet styrken i skinnbeinet.
Men etter mer enn et halvt år i verdensrommet hadde astronautene mistet beinmasse som svarer til ti års aldring. Knoklene i underarmen var nesten ikke påvirket hos astronautene, antagelig fordi de ikke er vektbærende.
Studien av astronautenes beinmasse er urovekkende i lys av planene om å reise til Mars. Reisen dit varer i minst to år.
Forskerne håper at tapet av beinmasse avtar i løpet av oppholdet i verdensrommet, slik at problemet ikke forverres. Det skal nå undersøkes.