Tiangong

Romstasjon ute av kontroll og på vei mot jorda

Kina har mistet kontrollen med den godt og vel åtte tonn tunge romstasjonen Tiangong-1. Det opplyser det statskontrollerte kinesiske mediet Xinhua, som dermed bekrefter lengre tids mistanke.

22. september 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

Det er flere måneder siden de første ryktene begynte å gå blant romnerder verden over. Den kinesiske romstasjonen Tiangong-1 oppførte seg ikke som den burde … Er den virkelig fortsatt under kontroll?

Det er den ikke. Mistanken ble bekreftet at det statlige kinesiske mediet Xinhua 20. september.

Kineserne har mistet kontrollen over den ubemannede romstasjonen som veier 8,1 tonn. Romstasjonen ble sendt opp i verdensrommet med en rakett som tok av fra Gobiørkenen i 2011.

Hvor og når?

Amatør-astronomen Thomas Dorman advarte allerede i juni om at det var noe galt, i en artikkel på Space.com.

– Hvis jeg har rett, skal jeg vedde på at kineserne venter til siste øyeblikk med å informere omverdenen, sa han den gangen.

Dorman fikk ikke rett den andre delen av sin antagelse. Derimot kommer meldingen fra kinesiske myndigheter bare noen få dager etter at kineserne har sendt opp enda en romstasjon, Tiangong-2, som med tiden skal bemannes.

Tiangong-1 forventes ifølge kinesiske myndigheter å treffe jorda i løpet av andre halvdel av 2017.

– Vi vet ikke når, og heller ikke hvor det skjer, sier astrofysikeren Jonathan McDowell fra Harvard University til den britiske avisa The Guardian.

Se video om Tiangong-1

Himmelpalasset brenner

Ifølge de kinesiske opplysningene vil det meste av Tiangong – som løselig oversatt betyr «Himmelpalasset» – brenne opp i atmosfæren. Jonathan McDowell er for så vidt enig i den vurderingen, men det er et «men».

Motordeler og andre harde komponenter vil overleve turen gjennom atmosfæren og lande på jorda, mener han.

– Visse deler på omkring 100 kilo vil treffe bakken, uttaler han.

Det vil likevel ikke bli snakk om noen større katastrofe, selv om vrakdelene mot formodning skulle treffe tett befolkede områder.

– De kan ødelegge en bil eller et hus, og en slik bit kan gjøre betydelig skade, men det blir ikke på katastrofenivå, sier McDowell.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: