Virgin Galactic
VSS Unity letter under testflyvning

Romreiser kan ta med ukjente mikroorganismer til jorden

Det nye romkappløpet er i gang, og milliardærene arbeider raskt for å gjøre verdensrommet til det neste store charterreisemålet. Men alle de nye ekspedisjonene øker også risikoen for en invasjon av fremmede bakterier og smådyr, advarer eksperter.

Hvis en av alle de nye romekspedisjonene uforvarende tar med ukjente livsformer eller muterte mikroorganismer tilbake til jorden, er vi i praksis helt forsvarsløse. Det påpeker et internasjonalt forskerteam i en ny rapport.

Selv om risikoen for å få med seg mikroskopiske romvesener til jorden er ekstremt liten, vil det sannsynligvis bety en biologisk katastrofe hvis uhellet er ute.

Derfor bør romorganisasjonene og de nye, kommersielle romselskapene gjøre mer ut av sikkerheten og forberede seg på alle tenkelige situasjoner, advarer biologene.

Ekspertene frykter forurensning både fra ukjente livsformer fra verdensrommet og fra blindpassasjerer fra jorden som har mutert under de ekstreme forholdene i verdensrommet.

Flere romreiser øker risikoen

I rapporten sammenligner forskerne en invasjon av intergalaktiske mikroorganismer med en atomnedsmelting eller et voldsomt jordskjelv.

Ingeniør arbejder i sterilt renrum

Romfartøy bygges i sterile rom. Men selv her har forskere funnet uønskede bakterier og mikroorganismer.

© Shutterstock

Akkurat nå eksploderer risikoen for uhell i den kosmiske størrelsesordenen.

Hele 85 selskaper og organisasjoner arbeider akkurat nå for å sende ekspedisjoner ut i verdensrommet.

Forskerne frykter to smittescenarioer

Den åpenlyse trusselen er at astronauter eller ubemannede fartøyer på en eller annen måte skal komme i kontakt med ukjente mikroskopiske livsformer og få dem med seg tilbake til jorden.

Ifølge forskerne kan det i verste fall bety en biologisk nedsmelting der parasittromvesener overtar eller utsletter hele økosystemer og i verste fall også angriper og infiserer mennesker.

Det scenarioet er imidlertid ekstremt usannsynlig, mener forskerne – til tross for alle romferdene som spesifikt er på jakt etter liv i verdensrommet.

Mer sannsynlig er det at de romreisende tar med seg blindpassasjerer ut i verdensrommet, der de muterer og finner veien tilbake til planeten vår igjen.

Illustration af tardigrade
© Shutterstock

Forskerne påpeker at mennesker allerede har forurenset verdensrommet med nye livsformer. For eksempel slapp en israelsk landingsmodul løs tusenvis av slumrende bjørnedyr på månen da den styrtet i 2019.

Også på Den internasjonale romstasjonen har forskere funnet bakterier som så ut til å trives fint under de ekstreme vilkårene.

Selv i de sterile rommene der romfartøyene til Nasa bygges, har studier funnet uønskede bakterier, og forskerne peker derfor på at bakteriene også kan bli med på romreisene.

For å forberede planeten på de nye truslene foreslår forskerne at romorganisasjonene og -selskapene oppretter databaser over de aktuelle organismene, øver på nødprotokoller og støtter utviklingen av raske, bærbare DNA-laboratorier som kan oppdage eventuelle bakterier og mikroorganismer.