Rompioner takker av

En av historiens viktigste romferder tar slutt når sonden Cassini brenner opp i Saturns atmosfære 15. september 2017. Etter 13 års utforskning har Cassini gitt oss avgjørende ny viten om ringplaneten og månene som går i bane rundt den.

Opdagelsesrejsende
© NASA
  1. september flyr sonden Cassini inn i Saturnsatmosfære med 121.000 km/t og brenner opp.

NASA TV LIVE - FRIDAY @13:00

Sondens selvmord markerer slutten på en ærerik karriere. Sonden har gjort banebrytende oppdagelser om ringplanetsystemet.

Illustrert Vitenskap sier farvel med en kavalkade av Cassinis største oppdagelser.

ENCELADUS

© NASA

På overflaten av Saturns sjette største måne, Enceladus, er det markante revner som på grunn av månens utseende har fått tilnavnet tigerstriper.

© NASA

Fra sørpolen av Enceladus spruter det skyer av ispartikler 500 kilometer opp i lufta. Kilden kan være et hav skjult under isen – der et kanskje er liv.

TITAN

© NASA

Før Cassini undersøkte Saturns største måne, Titan, var det ingen som visste hvordan overflaten så ut, fordi den er omgitt av en tett atmosfære av gass.

© NASA

Cassinis instrumenter har sett gjennom den tykke tåken og avslørt et stort hav av flytende metan og etan på overflaten.

SATURN

© NASA

Cassini har finstudert det enorme, sekskantede stormsystemet som herjer på Saturns nordpol. Hver side er 13.800 kilometer lang – større enn hele jorda.

© NASA

Hvert år – altså hvert 30. jordår – herjer en storm med vindkast opptil 500 km/t den nordlige halvkulen. Den siste stormen kom et tiår for tidlig, og det 300.000 kilometer brede værsystemet ble derfor fanget på film av Cassini.

RINGENE

© NASA

Som et siste stunt foretar Cassini 22 dykk inn mellom planeten og ringene for å studere dem på nært hold. Ringene er en samling av milliarder av støv- og ispartikler.

CASSINI - THE GRAND FINALE