Er en romdrakt alltid hvit?

Astronauter er nesten alltid iført hvit romdrakt. Hvorfor det?

Spacesuit People Space shuttle

Den hvite romdrakten brukes når en astronaut er på vandring i rommet. Fargen ble valgt fordi den reflekterer solstrålene i stedet for å suge dem til seg. Det hindrer romdrakten i å bli for varm.

Hadde romdrakten vært mørk, ville den absorbert varmen fra Solen, og astronauten ville stått i fare for å bli overopphetet. Det er nemlig vanskelig å bli kvitt kroppsvarmen når astronauten befinner seg i vakuum i rommet, og hvis han jobber i direkte sollys, kan selv den hvite romdrakten nå opp i over 120 grader. Derfor er et effektivt kjølesystem nødvendig – uansett draktfarge.

Astronautenes temperatur holdes på komfortabelt nivå ved hjelp av vann som sirkulerer gjennom det heldekkende undertøyet. Astronauten kan selv regulere vanntemperaturen med en knapp som er plassert i kontrollpanelet på brystet. Selve kjøleaggregatet er plassert i en form for ryggsekk sammen med oksygentanker og et ventilasjonssystem som hele tiden fører friskt oksygen til astronautens nese og munn. Sekken inneholder dessuten et system som kan skille ut karbondioksid fra luften som astronautene puster ut. Radiosamband, trykk-beholder, batteri og et varselsystem er også plassert i sekken. Data om astronautens helsetilstand sendes via radioen som også holder kontakten med romstasjonen.

Romdrakten er i realiteten som et lite romskip og rommer alt astronauten trenger for å gjøre jobben. NASAs romdrakter har 17 løse komponenter som kan byttes ut avhengig av arbeidsoppgavene. Men viktigst er det at drakten beskytter astronauten mot de tøffe forholdene i rommet med vakuum, store temperaturforskjeller og stråling. Uten romdrakt hadde astronauten for eksempel ikke klart å puste, og blodet ville kommet i kok som følge av det lave trykket i rommet.

Hvitfargen virker ikke bare avkjølende, den har også den fordelen at den lyser godt opp mot universets mørke bakgrunn. Derfor er astronauter på romvandring lettere å se når drakten er hvit. Når romfarerne er på vei fra eller til Jorden, er romdrakten oransje. Men når astronauten først er gått inn i bane om bord i et romfartøy, eller jobber på en romstasjon, har fargen ingen betydning.

Drakten holder astronauten avkjølt

Hvitfargen beskytter mot varmen, men drakten har mange andre funksjoner.

NASAs romdrakt har i alt 14 lag som på forskjellig måte beskytter astronautene på romvandring.

Kontrollpanel for å styre romdraktens mange forskjellige funksjoner.

Ryggsekk med oksygentanker og annet livsnødvendig utstyr.

Hjelmvisiret er belagt med et tynt lag gull som beskytter øynene mot det kraftige lyset fra Solen.

Lamper ved siden av visiret gir arbeidslys.

Jetpack på astronautens rygg gjør det mulig å manøvrere rundt i rommet.

Stripene på draktene forteller hvem som er hvem når flere astronauter er på romvandring samtidig.