Shutterstock / Frame Stock Footage

Roboter skal fjerne skrotet vårt fra verdensrommet

Livsfarlig vrakgods på størrelse med busser går i bane rundt jorden i svimlende hastigheter, og det gjør livet farlig for satellitter og romstasjoner.

Ute i verdensrommet er det massevis av vrakgods som suser rundt jorden i hastigheter på over seks kilometer i sekundet. Og det utgjør en alvorlig fare for satellitter, rakettoppskytinger og bemannede romstasjoner.

Det er rundt 5000 aktive satellitter i bane rundt jorden, og i tillegg kommer nær 35 000 rakettdeler, døde satellitter og liknende, hvis man teller alt som er større enn en knyttneve.

Forskere fra hele verden har pekt ut de 50 største og farligste bitene romskrot. Det er ganske utrivelig å møte disse bitene et par tusen kilometer hjemmefra, der ingen kan høre deg skrike.

Et skummelt nabolag

«De største er på størrelse med en buss, men suser av gårde i over 24 000 kilometer i timen.»

Det sier Darren McKnight, som er teknisk rådgiver ved LeoLabs, til MSN. Han er med i det internasjonale samarbeidet som observerer vrakgods i verdensrommet.

I filmen «Gravity» med Sandra Bullock og George Clooney oppstår en livsfarlig situasjon på grunn av flygende romskrot av den typen Pentagon nå vil rydde opp i.

McKnight forklarer at det blant annet er observert 18 store russiske rakettdeler i et relativt lite område i det han betegner som «et skummelt nabolag».

I tillegg kommer opp mot 500 000 biter på størrelse med en skrue som suser av gårde som prosjektiler. En av dem lagde hull i en robotarm på Den internasjonale romstasjonen sommeren 2021.

Roboter, garn og magneter

Siden antallet rakettoppskytinger nå øker, vil det amerikanske forsvaret – sammen med flere store romnasjoner – gjøre noe med de flygende søppelfyllingene.

Oppryddingsoppgaven er overlatt til private selskaper, som kan tjene vel 14 millioner kroner i to investeringsrunder før de beste får demonstrere hva de kan få til ute i verdensrommet.

Blant deltakerne er japanske AstroScale, som har bygd et lite robotstyrt romfartøy som skal følge romskrotets kaotiske baner rundt jorden og fange bitene med en magnet.

Her kan du se hvordan forskere ved University of Surrey i England vil rydde opp i verdensrommet med prosjektet RemoveDEBRIS.

Det sveitsiske selskapet ClearSpace griper an oppgaven på en litt annen måte i sitt oppdrag for Den europeiske romorganisasjonen.

Romskrotet fanges inn med lange, automatiserte fangarmer.

En tredje tilnærming har britiske RemoveDEBRIS, som blant andre har Elon Musk-selskapet SpaceX blant kundene sine.

Britene kaster ut et stort garn for å fange romskrot, og så heises et stort seil som leder skrotet mot jordens atmosfære, der det brenner opp.