NASA / Youtube

Reisen tilbake til månen ble på jorden

Nasa hadde varmet opp til stor fest for romfartsorganisasjonens store satsing – SLS-raketten, som skal frakte mennesket tilbake til månen, skulle mandag morgen ut på jomfruturen sin – men alt strandet på en motorfeil.

Nasa hadde kjørt i gang det store reklameshowet, og vidunder-raketten SLS (Space Launch System) sto flott og rank på avfyringsrampen ved Kennedy Space Center i Florida.

Livestreamet med en rekke stjernegjester som Jack Black, Captain America-skuespiller Chris Evans og sanger Josh Groban linet opp før å underholde de forventningsfulle.

En utsettelse på 45 minutter på grunn av været under opptankingen av SLS-raketten kunne ikke dempe forventningene, og live-bilder av den store raketten med røyk ut fra motorene gjorde alt sammen mer intenst.

Helt til alt sammen falt fra hverandre.

It is a scrub on todays launch NASA livestream

Først kom meldingene om at det var problemer med utluftingen av motorene før avfyring. Spesifikt fikk Nasa en «uventet respons» fra motor nummer 3.

Så kom informasjon om problemer med isoleringsmaterialet på utsiden av raketten.

Og så – med 40 minutter til planlagt launch – innstilte Nasa nedtellingen for å gi seg selv «10 minutter til å finne løsninger».

Da de ti minuttene hadde gått, og enda litt, kom meldingen definitivt:

© NASA / Youtube

"It is a scrub on todays launch"

«Dagens oppskyting er avlyst»

Mennesker på månen senest i 2026

Dagens avbrutte forsøk på å sende Artemis I av sted, skulle ha vært første skritt på veien mot Nasas ambisiøse plan om å sender mennesker til månen.

Organisasjonen har som erklært mål med Artemis-programmet å gjennomføre en ubemannet bane rundt månen i år.

En bemannet ferd rundt månen skal etter planen testes i 2024 – men uten å foreta en landing – og så i enten 2025 eller 2026 er målet å fullføre oppdraget med en bemannet landing på månens overflate.

Et delmål er å la den første kvinnelige og den første ikke-hvite astronauten til å sette fotspor i måne-støvet.

Astronauter på månen

Artemis-programmet er første skritt på veien mot en månebase der astronauter kan oppholde seg i månedsvis slik at den er bemannet hele tiden.

© NASA

Men først må Artemis I bevise at planene holder vann – og det er nok å bevise for både SLS-raketten og hele Artemis-programmet.

Plaget av uhell og forsinkelser

Ikke bare er Artemis I første gang den enorme SLS-raketten faktisk tar en tur ut i verdensrommet.

Nasa har dessuten kjempet i årevis mot nesten endeløse problemer.

SLS skulle første gang ha vært i luften mot slutten av 2016, men det ble det ikke noe av, og igjen i 2019, men planene måtte skrinlegges.

En test av SLS-rakettens fire primære rakettmotorer i fjor måtte avbrytes etter bare et minutts test-avfyring i stedet for de planlagte åtte minuttene fordi sensorer hadde fanget opp problemer med rakettens hydrauliske systemer som skal styre raketten under reisen mot månen.

Og tidligere i år måtte Boeing inn og skifte ut en ødelagt ventil i SLS-raketten da en drivstoff-test og simulert nedtelling måtte avbrytes etter en hydrogen-lekkasje.

«Midt i all begeistringen vil jeg minne om at dette er en test-flyvning», understreker Nasa-sjef Bill Nelson i et intervju:

«Vi vil stress-teste denne konstruksjonen på måter vi aldri ville gjort med mennesker om bord. Så la oss huske at det er det som skjer her.»

VIDEO: Se hvordan Nasa vil komme til månen igjen med Artemis-programmet

Og resultatet av denne testflyvningen ble altså at det ikke ble noen testflyvning denne gang.

Og det er i seg selv et test-resultat som Nasa sikkert heller ser nå enn når det er astronauter i SLS-rakettens mannskapsmodul, Orion.

Nå ser Nasa i stedet fram mot de neste to oppskytingsmulighetene som kommer allerede fredag 2. september og igjen på mandag 5. september.

Det gir teamet bak Artemis-programmet en knapp uke til å identifisere og løse de siste i den lange rekken av problemer.