I vår egen galakse, Melkeveien, skjer det noen få ganger i løpet av millioner av år. Men ser man enda lenger ut i universet, til fjerne galakser, skjer det flere ganger hvert eneste år.
At to svarte hull kolliderer i en enorm eksplosjon så smelter sammen, noe som sender kraftige gravitasjonsbølger videre ut i universet.
På samme måte som en snurrebass som spinner rundt på et bord, har de svarte hullene rotasjonsakser som kan ha ulike orienteringer i forhold til hverandre.
Siden de første målingene i 2015 har forskere lurt på hva som bestemmer retningen på de svarte hullenes rotasjonsakser når to av dem kolliderer med hverandre.
En ny teori tyder nå på at retningen blir bestemt helt tilfeldig når det svarte hullet dannes i en supernova.
Endrer kurs når den dannes
Teorien blir presentert i en ny studie i tidsskriftet The Astrophysical Journal.
Ifølge forfatteren, Thomas Tauris, som er professor i teoretisk astrofysikk ved Aalborg universitet i Danmark, har man så langt målt omkring 100 kollisjoner mellom svarte hull. Tauris har sett nærmere på retningen rotasjonsaksene til de svarte hullene.
«Det som har vært vanskelig å forstå så langt, har vært hvordan de to svarte hullenes spinn-akser har ligget i forhold til hverandre», sier han.
«Jeg har funnet ut at når tunge stjerne ender livet i en supernovaeksplosjon, blir rotasjonsaksen av det nyfødte svarte hullet endret i en tilfeldig retning.»
Tauris har brukt datasimuleringer av millioner av supernovaer i binære systemer – altså dobbeltstjernesystemer – til å gjenskape de svarte hullenes rotasjonsakser.
Ideen om at de svarte hullenes akse blir endret i en tilfeldig retning, fikk Tauris fra nøytronstjerner, der det samme gjelder.