Månebesøk

Nå vender vi tilbake til månen

En kinesisk sonde har nettopp landet på månens bakside, og de neste årene blir det nærmest rushtid på jordas trofaste følgesvenn. En lang rekke farkoster skal utforske månen – og mennesket skal også tilbake.

En kinesisk sonde har nettopp landet på månens bakside, og de neste årene blir det nærmest rushtid på jordas trofaste følgesvenn. En lang rekke farkoster skal utforske månen – og mennesket skal også tilbake.

Shutterstock, ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

Torsdag 3. januar skrev Kina romhistorie når en rover landet på månens bakside.

Landingsfartøyet Chang'e 4 plantet støttebeina i månestøvet i de tidlige morgentimene. Etter kort tid ble den 140 kilo tunge roveren Yutu 2 sluppet løs.

Roveren rullet ut på oppdrag i et landskap der verken mennesker eller romroboter har vært før.

De neste år står romnasjonene i kø for å utforske månen. De skal bore, kartlegge og anlegge en månebase. Og til slutt skal mennesket ta på seg månedrakten igjen for å besøke vår nabo på nytt.

Her får du overblikket over de viktigste prosjektene i de kommende årene:

2019: Lunar Outpost

Hopper måler innhold av månestøv

Firmaet Moon Express sender opp en såkalt hopper, som lander nær sørpolen. Her skal sonden måle månestøvets innhold av vann og mineraler før den hopper videre.

© Moon Express

2019: SLIM-1

Lager kart med kunstig intelligens

Japans første lander sendes til et krater. Om bord er det teknologi som kan gjenkjenne formasjoner på månens overflate og blant annet kartlegge kratre.

© JAXA

2019: Dragon

Turister tar snartur til Månen

Bedriften SpaceX sender to romturister rundt månen i fartøyet Dragon. Oppskytingen skjer med tre gjenbruksraketter som skal lande på bakken igjen.

© SpaceX

2019: Chang'e-5

Sonde frakter månestøv til Jorda

En landingsenhet og en rover drar til fjellet Mons Rümker på sletten Oceanus Procellarum. Her borer de en borekjerne som er to meter lang og sendes til jorda med en liten sonde.

© CNSA

2020: Resource Prospector

Borer kjerner ut av Månen

En landingsenhet og en rover tar ut borekjerner på én meter i jakten på oksygen, vann og hydrogen. Disse ressursene kan gjøre det mulig å oppholde seg på månen over lang tid.

© NASA

2020: Harvest Moon

Gruverobot sender prøver tilbake

Moon Express følger opp Lunar Outpost med en gruverobot som skal lande på Malapert-fjellet ved sørpolen. Herfra sender den prøver av månestøvet til jorda.

© Moon Express

2023: Orion

Grunnstein til månestasjon legges

Fire astronauter reiser rundt månen. Prosjektet tar med maskinmodulen til den planlagte romstasjonen, Deep Space Gateway, som settes i bane rundt kloden.

© Boeing