John Phillips

Noe i verdensrommet skader astronautens øyner

80 prosent av alle astronauter som oppholder seg i verdensrommet over tid, får skader på øynene. Ingen vet hvorfor, men Nasa har en teori.

13. juli 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

Astronaut John Phillips ble nokså overrasket da han i juli 2005 tok en pause fra arbeidet på Den internasjonale romstasjonen, ISS, og satte seg for å nyte synet av sin hjemplanet.

– Jeg la merke til at jeg hadde problemer med å fokusere på jorda. Jeg tenkte ikke så nøye over det først, og jeg tror ikke jeg rapporterte det videre, sier Phillips til Washington Post.

Det usunne verdensrommet

Det kan kanskje virke merkelig at Phillips ikke rapporterte om tilstanden, men å leve i vektløs tilstand gjør faktisk en del merkelige ting med kroppen.

Man blir fem centimeter høyere, mens muskelmassen svinner hen i raskt tempo.

Kort sagt er det faktisk ganske usunt å oppholde seg i verdensrommet over tid, og John Phillips, som hadde hatt perfekt syn i hele sitt liv, hadde bare oppholdt seg på ISS i om lag tre måneder da han første gang merket denne svekkelsen.

– Jeg tenkte at det sikkert var noe som ville forsvinne av seg selv når jeg kom tilbake til jorda, forteller han.

Øyeepler under press

Det ble ikke bra igjen. John Phillips var blitt permanent nærsynt.

Da Nasas spesialister undersøkte astronautens øyne, fant de ut at øynene hadde gjennomgått en bemerkelsesverdig endring.

Selve øyeeplene var blitt trykket sammen, slik at formen var blitt vesentlig flatere. Det var det som førte til den plutselig nærsyntheten.

Mange er rammet

Først trodde Nasas leger at det var snakk om et enkeltstående tilfelle, men der tok de feil.

Hele 80 prosent av de astronautene som har tilbrakt lengre tid på ISS, er rammet av det samme mystiske syndromet – om enn i varierende grad.

Det er fortsatt ikke klart hva som er årsaken til problemene, men Nasas spesialister har utviklet en teori som de nå arbeider videre med.

Stiger til hodet

Ifølge teorien er det blodet som stiger opp til hodet og presser på øyeeplene bakfra. Det gjør at de gradvis presses sammen, og resultatet av dette er nærsynthet.

Astronauten Scott Kelly, som tilbrakte et helt år i verdensrommet, hadde for eksempel hele to liter mer væske i hjernen da han kom tilbake til jorda.

Hvis det viser seg at denne teorien holder vann, kan det kanskje være mulig å løse problemet.

Russerne har nemlig utviklet noe spesielle bukser som kan simulere tyngdekraft ved å skape undertrykk i buksebeina og dermed holde en del av væsken unna hodet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: