NASA vil skyve asteroide ut av kurs

Store asteroider vil i framtiden ha kurs direkte mot Jorden. Nå vil NASA la en romsonde kollidere med en asteroide for å få den til å endre kurs.

NASA har nettopp godkjent et prosjekt som skal skyve truende asteroider ut av banen sin.

© Shutterstock

Hvis en asteroide på flere hundre kilometer kolliderer med Jorden, er vi ganske utsatt. Derfor leter NASA etter den perfekte metoden til å vippe bort de gigantiske romsteinene.

Nå har de godkjent et prosjekt som skal skyve asteroider ut av kurs.

  1. juni godkjente NASA den første oppskytingen som skal teste om forskere kan omdirigere en asteroide. Prosjektet heter DART - eller Double Asteroid Redirection Test – og går kort sagt ut på å la en romsonde kollidere med en asteroide slik at den endrer kurs.

Sonde skal brase inn i asteroide

Ideen er å utnytte det forskerne kaller den kinetiske impactor-teknikken og bruke bevegelsesenergi til å skyve en asteroide ut av banen sin.

DART-sonden skal i første omgang sendes opp mot asteroidesystemet Didymos, som består av to: Didymos A på ca. 780 m og Didymos B på ca. 160 m.

Sonden skal brase inn i den minste asteroiden, som kretser rundt storebroren sin, slik at forskerne kan observere hvordan den endrer banen sin.

Prosjektet er lansert av fysikere ved John Hopkins Applied Physics Laboratory i staten Maryland i USA, og går nå fra konseptfasen til faktisk å bli satt ut i livet.

Ni ganger raskere enn prosjektil

DART-sonden, som er på størrelse med et kjøleskap, treffer med 6 km/s – rundt ni ganger raskere enn et prosjektil. Og selv om asteroidens fart bare endres ganske lite, vil selv en liten dytt over tid endre banen markant.

På Jorden kan forskere følge sammenstøtet og kursendringen nøye, slik at de kan beregne hvor brukbar skyvemetoden er som asteroideforsvar.