Shutterstock
Nasa Musk ISS SpaceX

Nasa har lagt inn kjempebestilling hos Musks romfartsselskap

Nasa har løst billett hos Elon Musks romfartsfirma: fem reiser til Den internasjonale romstasjonen.

En kjempebestilling fra den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa vil antagelig få det til å klirre på kistebunnen hos Tesla-milliardæren Elon Musks romfartsselskap, SpaceX.

Nasa opplyser onsdag at de har inngått en kontrakt med SpaceX på hele fem reiser til Den internasjonale romstasjonen (ISS) fram til 2030.

Avtalen har en verdi på hele 1,4 milliarder dollar, altså omtrent til 14 milliarder norske kroner.

Har kjøpt 14 romreiser

Nasa har også et samarbeid med flyprodusenten Boeing, men Boeings fartøy, CST-100 Starliner, er fortsatt ikke godkjent for å fly til ISS med en besetning.

Det har SpaceXs romfartøy, Crew Dragon, vært siden 2020. Crew Dragon kan fly til ISS med fem besetningsmedlemmer.

Med de fem nye romreisene som Nasa har bestilt fra SpaceX, har romfartsorganisasjonen nå i alt kjøpt 14 romreiser fra Elon Musks romfartsselskap.

SpaceX og Boeing inngikk kontrakter med Nasa i 2014 etter at romfartsorganisasjonen egentlig hadde innstilt flyvningen av astronauter til ISS i 2011.

Begge selskaper fikk kontrakt på seks turer, men Nasa ga SpaceX kontrakt på ytterligere tre etter at Boeings Starliner begynte å bli plaget med tekniske problemer.

Starlineren har hatt store utfordringer med den programvaren som hjelper med å styre romfartøyet. Det ser imidlertid ut til at det er slutt på utfordringene for Boeing, som planlegger sin første Starliner-flyvning med astronauter i februar neste år.