Månebesøk
Månebesøk

Det første fotsporet i månestøvet ble satt av Neil Armstrong i 1969, men siden 1972 har ingen mennesker satt sin fot på månen. Nå vender vi tilbake – først med roboter, så med astronauter.

© Shutterstock

Nå vender vi tilbake til månen

De neste årene blir det rushtrafikk på månen. I 2018 setter åtte farkoster kurs mot kloden, og ti andre følger innen 2020. De skal utforske jordas trofaste følgesvenn, som vi vet ganske lite om.

19. desember 2017

For 50 år siden løftet verdenshistoriens kraftigste rakett sin første besetning i bane rundt jorda. Bare to måneder senere fraktet den mektige Saturn V-raketten  tre astronauter helt ut til månen og hjem igjen – den historiske Apollo 8-ferden.

Siden Apollo-dagene har ikke mennesket reist i det ytre rom, men nå er Nasa og andre romfartsselskaper klare med nye, kraftige raketter som kan holde arven fra Saturn V i hevd.

En helt ny generasjon av kjemperaketter er klare til å løfte mennesket ut på lange tokt i verdensrommet, og du kan lese alt om rakettene i nr. 15 av Illustrert Vitenskap, som du får i postkassen hvis du bestiller nå.

Det reisemålet som står øverst på ønskelisten til romfartsorganisasjonene, er en gammel kjenning. I de neste fem årene vil ni prosjekter peke rakettspissen mot jordas eneste naturlige satellitt og bringe mennesket tilbake til månen.

SATELLITTER

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2018: FEM SATELLITTER STUDERER MÅNEN ORION, USA

På romkapselen Orions jomfrutur skal fem små satellitter sendes i bane rundt månen: To av fartøyene skal lete etter is. Et av dem tar med gjærceller for å se hvordan de tåler den kraftige strålingen fra sola. De to siste skal lete etter hydrogen og finne råstoffer som kan være interessante for framtidig gruvedrift.

ROVERE

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2020: BORER KJERNER UT AV MÅNEN RESOURCE PROSPECTOR, USA

En landingsenhet og en rover tar ut borekjerner på én meter i jakten på oksygen, vann og hydrogen. Disse ressursene kan gjøre det mulig å oppholde seg på månen over lang tid. 

GÅ PÅ OPPDAGELSESFERD I UNIVERSET med et abonnement på Illustrert Vitenskap

2019: SONDE FRAKTER MÅNESTØV TIL JORDA CHANG’E 5, KINA

En landingsenhet og en rover drar til fjellet Mons Rümker på sletten Oceanus Procellarum. Her borer de en borekjerne som er to meter lang og sendes til jorda med en liten sonde. 

2018: ROVER SKAL ARBEIDE SAMMEN MED SATELLITT CHANDRAYAAN, INDIA

Prosjektet består av en landingsenhet, en rover og en satellitt som går i bane rundt polene. Landingen skjer nær sørpolen, der roveren tar prøver og sender data til jorda via satellitten. 

2018: MÅNENS BAKSIDE FÅR SITT FØRSTE BESØK CHANG'E 4, KINA

En landingshenhet og en rover settes for første gang ned på månens bakside i krateret Aitken. Prosjektet skal teste om observasjoner av verdensrommet er bedre her, i ly for radiostøy fra jorda.

LANDINGSENHETER

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2019: LAGER KART MED KUNSTIG INTELLIGENS SLIM-1, JAPAN 

Japans første lander sendes til et krater. Om bord er det teknologi som kan gjenkjenne formasjoner på månens overflate og blant annet kartlegge kratre.

2019: HOPPER MÅLER INNHOLD AV MÅNESTØV LUNAR OUTPOST, PRIVAT

Firmaet Moon Express sender opp en såkalt hopper, som lander nær sørpolen. Her skal sonden måle månestøvets innhold av vann og mineraler før den hopper videre.

2020: GRUVEROBOT SENDER PRØVER TILBAKE HARVEST MOON, PRIVAT

Moon Express følger opp Lunar Outpost med en gruverobot som skal lande på Malapert-fjellet ved sørpolen. Herfra sender den prøver av månestøvet til jorda..

MANNSKAP

2023: GRUNNSTEIN TIL MÅNESTASJON LEGGES ORION, USA

Fire astronauter reiser rundt månen. Prosjektet tar med maskinmodulen til den planlagte romstasjonen, Deep Space Gateway, som

Følg den teknologiske utviklingen

Teknikere bygger transistorer på størrelse med atomer, raketter lander oppreist på bakken, og kunstig intelligens har bedre dømmekraft enn mennesker.

Den teknologiske utviklingen har aldri gått så fort, og hver dag blir verden mer avansert og vanskelig å forstå. Med et abonnement på Illustrert Vitenskap får du både forklaringene og de fascinerende historiene bak våre dagers største ingeniørbedrifter.

Få 2 utgaver av Illustrert Vitenskap og en trådløs høyttaler for bare 79,- inkl. porto HER.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: