Marsrover

Mars-rover skal bane vei for de første kolonistene

Arvtakeren etter Mars-roveren Curiosity lander på Mars i 2021. Roveren skal lete etter tegn etter liv, ta opp lyden av Mars og undersøke om det er mulig å bygge en oksygenfabrikk.

30. november 2016

Hvordan er lyden av Mars, og kan vi lage oksygen av CO2?

Disse spørsmålene og mange flere skal Nasas nye rover, og menneskehetens forlengede arm på den fjerne planeten, finne svar på når kjøretøyet i februar 2021 lander på Mars.

Curiosity 2.0 skal lete etter liv

Roveren, som er en videreutvikling av den vellykkede Curiosity, som kom til Mars i 2012, har nettopp passert en milepæl: Den har trillet gjennom designfasen og er nå klar til å bli bygget.

Det fortsatt navnløse kjøretøyet blir spekket med vitenskapelig utstyr.

Og når roveren i en ikke så altfor fjern framtid ruller ut i ørkenen på Mars, får den i oppgave å jakte på spor etter liv, samle inn prøver til nærmere analyse og i det hele tatt bane vei for de første kolonistene som våger seg til den røde planeten.

Rover skal bane vei for mennesket

Når den nye Mars-roveren etter en ni måneder lang reise lander på Mars i 2021, skal den straks gå i gang med å ta bilder og teste om lufta kan gjøres menneskevennlig.

|

Skal teste muligheten for oksygenfabrikk

Omkring 96 prosent av atmosfæren på Mars består av CO2, og en viktig del av roverens jobb blir å avklare om det er mulig å gjøre CO2 om til oksygen og dermed etablere en oksygenfabrikk på planeten.

Karbondioksid er råstoffet som skal danne grunnlag for produksjonen.

Karbondioksidmolekyler består av et karbonatom og to oksygenatomer, og roveren har med seg et apparat, Moxie, som er i stand til å splitte molekylene fra hverandre.

ROVEREN I TALL:

? 3 meter lang ? 2,75 meter bred? 2,2 meter høy? Veier 1 tonn

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: