Mars One bakgrunn for oppdraget til Mars

Mars One: Bakgrunn for oppdraget til Mars

Organisasjonen Mars One vil sende mennesker til Mars med enveisbillett, og astronautene vil aldri vende hjem. Les når Mars One sender mennesker til Mars her, og om utfordringene som venter deltagerne.

Mars One vil fly mennesket til Mars

Organisasjonen Mars One vil i 2025 fly 4 mennesker til Mars – med enveisbillett. Astronautene må leve og dø på den røde planeten og aldri vende tilbake til Jorden.

Over 200 000 mennesker fra hele verden har søkt om å bli med på romreisen. På sikt vil 24 kandidater, kanskje flere, få en billett. Mars One planlegger nemlig å fly minst seks grupper av fire astronauter av gårde til Jordens naboplanet, Mars.

Mars One allierer seg med en TV-stasjon slik at folk hjemme kan følge med på arbeidet på den røde planeten.

Når begynner astronautene å trene?

Mot slutten av 2014 vil søket være innsnevret til 705 menn og kvinner som alle er i fysisk og mental toppform. Utvelgelsen begynner våren 2015 med intervju der de best egnede kandidatene settes sammen i lag på fire personer. Hvert lag består av to menn og to kvinner.

Treningen begynner i slutten av 2015 i treningsfasiliteter som er oppblåsbare bokupler kalt habitater. Habitatene er en tro kopi av marsbasen, og de første treningshabitatene bygges i Danmark. Her må Mars One-astronautene trene beinhardt for å komme gjennom nåløyet.

Video: Se Mars Ones video av oppdraget

Hvor lang tid tar det å fly til Mars?

Folkene bak Mars One regner med at turen til den røde planeten kommer til å ta et halvt år. Men innen Mars One-astronautene setter bena på den fremmede planeten, har små førerløse marsbiler, rovere, arbeidet hardt med å forberede ankomsten. De har blåst opp habitatene og produsert oksygen slik at Mars-boerne kan puste innendørs allerede ved ankomsten.

Kan beboerne i Mars One-programmet angre?

Når astronautene først har landet på Mars er det ingen vei tilbake, og det er ingen angrerett. For det første er romraketten som skal bringe flokken til Mars ikke utstyrt med en rakett som kan sende folk i retur til Jorden.

For det andre vil den lange turen i rommet i vektløs tilstand og Mars lave tyngdekraft svekke astronautenes kropp i en slik grad at de får det vanskelig med å holde seg oppreist på Moder Jord. De ville simpelthen falle sammen i Jordens voldsomme tyngdekraft hvis de vendte tilbake.

Hvordan overlever Mars One-deltagerne på Mars?

De første fire kolonistene fra Mars One lander på Mars i 2025, og straks begynner det harde arbeidet for overlevelse. Mars-boerne må raskt så frø og stiklinger til sin første avling av grønnsaker. De må også smelte is i grunnen for å få vann som kan splittes til oksygen og hydrogen. Målet er at grunnen skal kunne gi dem alt vannet de trenger. Habitatene, som er beboernes hjem, må overkastes med jord som beskytter beboerne mot det voldsomme sollyset.

Kan Mars One overhodet la seg gjennomføre?

Mars One hevder at oppdraget kan gjennomføres med eksisterende teknologi, som både kan gi vann, oksygen og mat til Mars-boerne. Kritikere ved Massachusetts Institute of Technology, MIT, er likevel skeptiske til om Mars One har tatt høyde for alle tekniske detaljer. For eksempel er det en risiko for at oksygennivået i luften blir altfor høyt. Oksygenet vil bli produsert i store mengder av de grønne plantene som beboerne skal dyrke. Derfor må det utvikles metoder slik at oksygennivået i luften kan holdes nede på et nivå som ikke er giftig for mennesker.

Mars One-deltagerne følges av kameraer overalt

Mars-boerne filmes døgnet rundt, og deres kamp for å overleve vises på TV for å skaffe penger til eventyret. Seertallene blir sannsynligvis enorme, for her er det snakk om ekte reality-TV på en fremmed planet der ingen kan forlate habitatet.

Slik ser tidsplanen ut ifølge Mars One:

  • 2013: Mars One mottar søknadene fra de mange menneskene som vil avsted til Mars.

  • 2014: Konstruksjonen av den første satellitten til kontakt mellom beboerne på Mars og Jorden går i gang.

  • 2015: Feltet av 705 aspiranter skjæres ned til 40 aspiranter. Et TV-program følger kampen om plassene. Eksperter velger seks grupper av fire som seerne kan stemme på.

  • 2016: Mars One planlegger å velge et landingsområde og sende det første ubemannede oppdraget med forsyninger til Mars – i alt 2500 kg reservedeler, solpaneler og frysetørket mat.

  • 2018: En kommunikasjonssatellitt og en demonstrasjonsplattform lander på Mars. Plattformen skal være et proof of concept, det vil si at Mars One må se om alt fungerer etter hensikten. Plattformen er utstyrt med solceller som skal levere strøm til den fremtidige Mars One-basen.

  • 2020: En rover skal undersøke det utvalgte område i detalj og peke ut det beste stedet for en base. Roverens viktigste oppgave er å finne stedet der vanninnholdet i bakken er størst.

  • 2022: Seks forsyningsoppdrag lander på planeten med de oppblåsbare modulene. Dessuten landsettes mat og enda et kjøretøy. Roverne blåser opp habitatene og forbereder astronautenes ankomst. Roverne må også grave jord med frosset vann i, dampe vannet ut av jorden, og sørge for at det er vann nok til beboerne når de ankommer.

  • 2025: Hvis planen holder, skal de første fire astronauter sendes til Mars.

  • 2026: Det andre laget beboere lander på Mars.