Nasa-astronauten Peggy Whitson, som her har nissehue og stripete sokker på i anledning jul, har nettopp slått en ny romrekord. 

© Creative Commons/Wikimedia

Liste: 8 imponerende menneskelige rekorder i verdensrommet

Den amerikanske astronauten Peggy Whitson har nettopp slått en rekord. Hun er nå den kvinnen som har oppholdt seg lengst i verdensrommet. Og faktisk finnes det en hel rekordbok for bedrifter i verdensrommet. Her kan du se noen av dem du må slå for å få innpass i rekordboken.

13. september 2017 av Karine Kirkebæk

1. Lengst tid i rommet

Den amerikanske Nasa-astronaut Peggy Whitson har nettopp kommet hjem etter 288 dager på den internasjonale romstasjonen ISS.

Og med seg hjem har hun en ny rekord: Hun er den kvinnen, og den amerikaneren, som har oppholdt seg lengst tid i verdensrommet.

I alt har Peggy Whitson vært 665 dager i rommet.

2. Eldste kvinnelige astronaut

Samme Peggy Whitson har også en annen rekord, for med sine 57 år er hun den eldste kvinne som har vært i verdensrommet.

>> ER DU VILL ETTER ROMFART OG UNIVERSET? Skaff deg et abonnement på Illustrert Vitenskap - vi kan heller ikke få nok av verdensrommet!

3. De fjerneste menneskene fra jorda

I 1970 ble besetningen på Apollo 13, Jim Lovell, Fred Haise og Jack Swigert, de menneskene som har vært lengst unna jorda. Det skjedde da de fløy på baksiden av månen – 400 171 km unna alle andre mennesker.

4. Den yngste i verdensrommet

Den sovjetiske kosmonauten Gherman Titov var bare 25 år gammel da han i 1961 ble sendt i bane rundt jorda på Vostok 2-romferden.

Der er selvfølgelig også en rekord for den andre enden av skalaen:

5. Den eldste i rommet

Her finner vi amerikanske John Glenn, som i en alder av 77 år var i verdensrommet i 1998.

6. Flest romvandringer

Hver gang en astronaut beveger seg utenfor et romfartøy, sier vi at han er på romvandring.

Hos mennene har russeren Anatolij Solovjov rekorden med sine 16 romvandringer. I alt har han oppholdt seg 77 timer og 41 minutter fritt svevende i verdensrommet.

Hos kvinnene har Peggy Whitson enda en rekord. Hun har utført 10 romvandringer og til sammen vært utenfor romfartøyet i 60 timer og 21 minutter.

En av de mer heseblesende rekordene er denne:

7. Høyeste fart 

I 1969 slo besetningen på Apollo 10, Thomas Stattford, John W. Young og Eugene Cernan, rekorden for å bevege seg med den høyeste hastigheten. De kom opp i 39.897 km/t.

8. Lengst tid på månen

Neil Armstrong var den første på månen, men Eugene Cernan og Harrison Schmitt fikk i 1972 tildelt rekorden for å oppholde seg lengst tid på månen. Det var under Apollo 17-ferden, og rekorden lyder på 74 timer, 59 minutter og 40 sekunder (mer enn tre dager). 

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: