Liste: 8 imponerende menneskelige rekorder i verdensrommet

Den amerikanske astronauten Peggy Whitson har nettopp slått en rekord. Hun er nå den kvinnen som har oppholdt seg lengst i verdensrommet. Og faktisk finnes det en hel rekordbok for bedrifter i verdensrommet. Her kan du se noen av dem du må slå for å få innpass i rekordboken.

Nasa-astronauten Peggy Whitson, som her har nissehue og stripete sokker på i anledning jul, har nettopp slått en ny romrekord.

© Creative Commons/Wikimedia

1. Lengst tid i rommet

Den amerikanske Nasa-astronaut Peggy Whitson har nettopp kommet hjem etter 288 dager på den internasjonale romstasjonen ISS.

Og med seg hjem har hun en ny rekord: Hun er den kvinnen, og den amerikaneren, som har oppholdt seg lengst tid i verdensrommet.

I alt har Peggy Whitson vært 665 dager i rommet.

2. Eldste kvinnelige astronaut

Samme Peggy Whitson har også en annen rekord, for med sine 57 år er hun den eldste kvinne som har vært i verdensrommet.

3. De fjerneste menneskene fra jorda

I 1970 ble besetningen på Apollo 13, Jim Lovell, Fred Haise og Jack Swigert, de menneskene som har vært lengst unna jorda. Det skjedde da de fløy på baksiden av månen – 400 171 km unna alle andre mennesker.

4. Den yngste i verdensrommet

Den sovjetiske kosmonauten Gherman Titov var bare 25 år gammel da han i 1961 ble sendt i bane rundt jorda på Vostok 2-romferden.

Der er selvfølgelig også en rekord for den andre enden av skalaen:

5. Den eldste i rommet

Her finner vi amerikanske John Glenn, som i en alder av 77 år var i verdensrommet i 1998.

6. Flest romvandringer

Hver gang en astronaut beveger seg utenfor et romfartøy, sier vi at han er på romvandring.

Hos mennene har russeren Anatolij Solovjov rekorden med sine 16 romvandringer. I alt har han oppholdt seg 77 timer og 41 minutter fritt svevende i verdensrommet.

Hos kvinnene har Peggy Whitson enda en rekord. Hun har utført 10 romvandringer og til sammen vært utenfor romfartøyet i 60 timer og 21 minutter.

En av de mer heseblesende rekordene er denne:

7. Høyeste fart

I 1969 slo besetningen på Apollo 10, Thomas Stattford, John W. Young og Eugene Cernan, rekorden for å bevege seg med den høyeste hastigheten. De kom opp i 39.897 km/t.

8. Lengst tid på månen

Neil Armstrong var den første på månen, men Eugene Cernan og Harrison Schmitt fikk i 1972 tildelt rekorden for å oppholde seg lengst tid på månen. Det var under Apollo 17-ferden, og rekorden lyder på 74 timer, 59 minutter og 40 sekunder (mer enn tre dager).