Shutterstock
Rumstation, Kina

Kina vil bygge kilometerlang romstasjon

Den gigantiske romstasjonen trengs til utforskning av verdensrommet og for å gjøre det mulig å oppholde seg der i lengre perioder.

Det kinesiske forskningsfondet for naturfag har nettopp bedt ingeniører og eksperter om å vurdere mulighetene for å bygge en gigantisk romstasjon i bane rundt jorden.

Planen er en romstasjon som skal måle en kilometer i lengden. Til sammenligning måler Den internasjonale romstasjonen, ISS, bare 110 meter, inkludert de store solpanelene.

Formålet med en så stor romstasjon er beskrevet i prosjektmaterialet: «Til framtidig utnyttelse av verdensrommets ressurser, utforskning av universets mysterier og langvarig bosetning i bane rundt jorden.»

En viktig del av utfordringen er å utvikle lettvektsmaterialer slik at det ikke blir en uoverstigelig oppgave å sende dem opp, og å tenke ut nye byggeteknikker som kan gjøre det mulig – og forsvarlig – å bygge en så stor konstruksjon i bane.

ISS har kostet 100 milliarder dollar.

Gigantstasjonen vil kunne bli plattform for utforskning av verdensrommet i flere tiår – men også ufattelig dyr. ISS har blitt bygd over en periode på 20 år. Den veier nå om lag 417 tonn og har kostet omkring 100 milliarder dollar.