Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universet - Romfart

Kan man se satellitter uten å bruke kikkert?

Det hender rett som det er at man en sen aften eller tidlig morgen kan se et lyspunkt som beveger seg i jevn hastighet over himmelen, men plutselig bare blir borte. I så fall er det en satellitt man har sett passere. At den brått forsvant, skyldes at satellitten i kretsløpet rundt Jorden er kommet inn i jordskyggen, slik at den ikke lenger reflekterer lyset fra Solen. Betrakter man det fra satellittens side, var det Solen som gikk ned som vanlig om kvelden. Satellitter flytter seg rundt Jorden i svært ulike baner avhengig av hvorfor de er der.

Det hender rett som det er at man en sen aften eller tidlig morgen kan se et lyspunkt som beveger seg i jevn hastighet over himmelen, men plutselig bare blir borte. I så fall er det en satellitt man har sett passere. At den brått forsvant, skyldes at satellitten i kretsløpet rundt Jorden er kommet inn i jordskyggen, slik at den ikke lenger reflekterer lyset fra Solen. Betrakter man det fra satellittens side, var det Solen som gikk ned som vanlig om kvelden. Satellitter flytter seg rundt Jorden i svært ulike baner avhengig av hvorfor de er der. Generelt sett er det slik at jo høyere bane en satellitt har, desto lengre tid bruker den på et enkelt omløp – og desto verre er det også å få øye på den. Geostasjonære satellitter i baner nesten 36 000 kilometer oppe kan ikke betraktes med det blotte øye, mens det er lett å få øye på den internasjonale romstasjonen ISS som beveger seg i en bane cirka 340 kilometer over Jorden. ISS bruker bare et og et halvt minutt på å flytte seg fra horisont til horisont.

Les også:

Starlink satellitt-tog på vei over nattehimmelen
Romfart

SE OPP: Satellitt-tog blåser over nattehimmelen

4 minutter
Romfart

Miniraketter tar igjen kjempene

9 minutter
ISS

SE OPP: Få øye på romstasjon ISS på himmelen

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul